Redacció •  Catalunya •  27/01/2020

Barcelona en Comú dona suport a les candidatures municipalistes franceses

  •     Ada Colau envia un vídeo de suport a Grenoble en Commun.
  •     Avui es presenta a París la guia municipalista "Ciutats sense por". A les edicions en català, castellà i anglès se suma la traducció al francès d'aquesta publicació impulsada des de BComú.
Barcelona en Comú dona suport a les candidatures municipalistes franceses

Barcelona, 27.1.2020.

A dos mesos de les eleccions municipals a França, Barcelona en Comú mostra el seu suport a les candidatures municipalistes germanes amb la participació directa, durant les darreres setmanes, en diversos actes a ciutats com París, Toulouse, Montpelier, Marsella i Commercy.

Una mostra del suport a aquestes candidatures és la d’Ada Colau. A través d’un vídeo, Colau ha enviat el seu suport a la candidatura de Grenoble en Commun i a l’alcalde d’aquesta ciutat, Éric Piolle. En el vídeo, l’Alcaldessa de Barcelona ha destacat que aquesta és una «experiència municipalista germana», amb la qual «estem avançant per fer front a l’emergència climàtica i els reptes socials i democràtics». Ada Colau ha posat en relleu que Grenoble en Commun també està inspirant altres candidatures municipalistes a França. En aquesta cita electoral se’n presenten més de 200 a tot el país.

Així mateix, una altra forma de suport a aquestes candidatures és compartint coneixement i experiències sobre municipalisme a través de formacions en línia, com aquesta de la plataforma Commons Polis.

«Ciutats sense por», a París

Una de les eines que també uneix la xarxa municipalista global és la guia “Ciutats sense por”, que el portaveu de Barcelona En Comú, Enric Bárcena, presenta avui a París. “Ciutats sense por: guia del moviment municipalista global” ja té edició en francès (“Guide du municipalisme: Pour une ville citoyenne, apaisée, ouverte”) de la mà de la Fundació Charles Léopold Mayer Foundation, i se suma a les edicions en català, castellà i anglès.

Enric Bárcena estarà acompanyat de Charlotte Marchandise, vicealcaldessa de Rennes. «Durant aquests anys hem teixit aliances municipalistes arreu del món, i els mesos vinents seran claus perquè segueixin brollant noves experiències de mobilització popular, democràcia directa i transformació des de la proximitat», ha dit el portaveu de BComú.

El juny del 2017, el moviment municipalista internacional es va reunir per primer cop durant la cimera Ciutats Sense Por (Fearless Cities, en anglès) en Barcelona. En aquella trobada, organitzada per Barcelona En Comú, més de 700 persones, entre les quals hi havia alcaldesses, regidores i activistes, van compartir experiències i van fer els primers passos cap a una xarxa global. Un any després de la celebració d’aquesta cimera es va publicar la Ciutats Sense Por: guia del moviment municipalista global en català i castellà. El 2019 es va fer l’edició en anglès, i ara al 2020 ja s’ha publicat la guia en francès.

Escrita de manera col·laborativa per més de 140 persones de 19 països, el llibre «Ciutats Sense Por» també recull 50 exemples de pràctiques municipalistes transformadores de 30 municipis i ciutats diferents. El llibre conclou amb un epíleg escrit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, titulat ‘Convertir la por en esperança’.

La feminització de la política i la seva relació amb el municipalisme és un tema transversal del llibre, pel que fa tant a l’autoria com als continguts. Un 60% de les autores del llibre són dones i en cada capítol hi ha una reflexió sobre la dimensió de gènere del tema tractat.

 


Ada Colau /  Barcelona en Comú /  Francia /