Redacció •  Catalunya •  11/11/2016

La ‘caixa negra’ de la corrupció es presentarà a Sabadell el proper 17 de novembre

La CUP publica ‘Llums i Taquígrafs. Atles de la corrupció als Països Catalans’’. Conformada per 4 volums d’anàlisi exhaustiu, hi han col·laborat més de 50 persones. L’edició ha estat coordinada pels periodistes Àlex Romaguera i David Fernàndez

La ‘caixa negra’ de la corrupció es presentarà a Sabadell el proper 17 de novembre

‘Llums i Taquígrafs’, la iniciativa impulsada per la CUP amb el suport de XNet i el Grup de Treball Ciutadà contra la Corrupció veurà la llum la setmana vinent. La iniciativa, un intent pioner i ingent per elaborar una memòria detallada de la corrupció, el frau i la impunitat als Països Catalans, va néixer l’any passat i ha estat finançada amb les aportacions de 817 mecenes solidaris per valor de 32.000 euros. En el treball hi han pres part més de 50 col·laboradors de molts diferents àmbits: des de la filosofia –Marina Garcés, Xavier Antich o Santiago Alba Rixo–, la ciència política –de Jordi Muñoz a Manuel Villoria–, el periodisme –Neus Tomàs, Antoni Batista o Ernesto Ekaizer– , la historiografia –Josep Fontana–, l’economia –Miren Etxezarreta–, l’àmbit judicial –com l’exfiscal Jose Maria Mena o les reflexions en seu parlamentària de Sánchez Ulled–, els moviments social, passant per les principals acusacions populars del país: de Palau al cas Innova.

A ’La caixa negra de la corrupció’ s’analitza el seu abast i dimensió, es denuncia el cicle recent viscut i es detalla “el capitalisme dels amiguets” en cinc grans focus detectats: el finançament il·legal dels partits, la bombolla especulativo-immobiliària, la concertació d’obra público-privada, la indústria del frau fiscal i l’economia global del delicte. L’obra, complementada amb un mapa sinòptic, està dividida en quatre volums que superen les 700 pàgines: ‘Llums i Taquígrafs’ (Causes, efectes i costos de la corrupció), ‘Temps de canalles’ (Geografia, cartografia i toponímia de la corrupció), ‘Afònics, veus contra el silenci’ i ‘Fent fora la màfia’ (Guia de recursos, experiències i alternatives, que inclou i proposa fins a 150 mesures).

Presentació a Sabadell

A l’acte de presentació del proper dijous 17 hi prendran part Simona Levi (Xnet) i l’escriptor Julià de Jòdar, la diputada Eulàlia Reguant i el diputat Benet Salelles –que presideix actualment la comissió parlamentària d’Estudi de Mesures contra la Corrupció–, Virgínia Domínguez –per la Crida per Sabadell, en una ciutat que va enfrontar el bustisme i el cas Mercuri– i Àlex Romaguera i David Fernàndez, periodistes de la Directa que han coordinat el projecte en un equip de treball integrat també per Alae Achhab, Víctor Reixach, l’exdiputada Isabel Vallet i l’escriptor Julià de Jòdar.

L’obra està dedicada, pòstumament, a la memòria del periodista Xavier Vinader i inclou el seu text inèdit ‘Temps de canalles’. La caixa –4 llibres, un mapa i el calendari 2017 ‘Diuen, diuen, diuen’– es podrà adquirir en llibreries especialitzades i seus de la CUP. Amb la presentació del llibre també s’estrenarà el nou disseny del web, que permetrà l’accés lliure a tots els continguts de l’obra, així com consultes actualitzades de l’evolució dels principals casos de corrupció.

Presentació de ‘Llums i Taquígrafs’
Dijous 17 de novembre, 19.00 hores
Centre Cívic de Can Rull · Sabadell
Carrer de Sant Isidor, 51
Intervindran: Simona Levi, Julià de Jòdar, Benet Salellas,
Eulàlia Reguant, Virgínia Domínguez, Àlex Romaguera, David Fernàndez

Llums i Taquígrafs. Atles de la Corrupció als Països Catalans
4 volums | 1 mapa | 700 pàgines | 20 infografies | 50 col·laboradors
Primera edició: Novembre 2016 |Llibres d’Unitat Popular – Edicions Pol·len SCCL
www.llumsitaquigrafs.cat

Coordinació: Àlex Romaguera i David Fernàndez
Equip de Treball: Alae Achhab, Isabel Vallet, Julià de Jòdar, Víctor Reixach
Col·laboradors: Antoni Batista · Benet Salellas · Carlos Jiménez Villarejo · David Vidal · Diana Coromines ·
Ernesto Ekaizer · Eva Fernandez · Javier Pérez Andújar · Joan Llinares · Joan Queralt Domènech · Joan Ridao ·
Joan Rosselló · Jordi Matas Dalmases · Jordi Muñoz · José María Mena · Josep Fontana · Julià de Jòdar · Isabel
Vallet · Itziar González · Laia Estrada · Laia Pelach · Lluc Salellas · Maiol Roger · Manuel Villoria · Maria Mas ·
Marina Garcés · Mateu Ferrer · Miren Etxezarreta · Montse Santolino · Montse Gasull · Montserrat Vinyets · Neus
Tomàs · Pere Cullell · Pere Ríos · Plataforma Fiscalitat Justa · Plataforma Sabadell Lliure deCorrupció · Rafel
Burgos · Rafael Ribó · Reme Gómez · Santiago Alba Rico · Simona Levi · Xavier Aliaga · Xavier Antich

  • Volum I · Llums i Taquígrafs | Causes, efectes i costos de la corrupció ‘Llums i Taquígrafs’ analitza, avalua i quantifica el cicle de corrupcions, fraus i impunitats viscudes als Països Catalans en les darreres dècades: dels costos, les causes i els efectes als rostres, les restes i les runes. En tres blocs –Analítica, Sintètica i Memorística– fureteja i esbudella el capitalisme dels amiguets que ens ha dut a la pitjor crisi social, econòmica i democràtica des del final d’una dictadura que fou estructuralment corrupte
  • Volum II · Temps de canalles | Geografia, cartografia i toponímia Cas per cas, ‘Temps de canalles’ cartografia, geolocalitza i detalla els principals casos de corrupció que han esclatat a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, l’estat en el que es troben i les fesomies d’una acumulació per despossessió perpetrada impunement per les elits extractives. En un mapa encara inacabat, aborda també les altres corrupcions –retallades, rescats i sobrecostos– que cada dia soscaven la democràcia política, degraden els drets socials i malmeten el bé comú i el patrimoni públic, hipotecant el futur.
  • Volum III · Afònics | Veus contra el silenci Contra la mediocre llei del silenci, Afònics recopila els mots i les paraules d’una trentena llarga de personalitats que analitzen el cràter polític, ètic i social obert per la metàstasi de la corrupció. Mirades sòlides i solidàries –ahir i avui, abans i ara, des de marges i tangents– s’alcen contra l’abús de poder i davant la indecència del moment que vivim. Veus i paraules que adoben l’esperança, abonen un futur diferent i esperonen l’acció col·lectiva.
  • Volum IV · Fent fora la màfia | Guia de recursos, experiències i alternatives Fent fora la màfia està pensada com una guia de recursos compartits, experiències col·lectives i alternatives factibles en el llarg combat contra la corrupció. Inclou un directori d’eines i estris per al treball en xarxa, centrantse en els organismes socials, les acusacions populars i els mitjans comunitaris, però passant també per esferes oficials i internacionals. Objectiu: assolir la triple demanda imprescindible que conforma aquesta lluita èticopolítica: reconeixement dels fets, reparació dels danys causats i garantia de no repetició en el futur. Per poder seguir avançant cap a la república catalana.

Catalunya /  corrupció /