Redacció •  Catalunya •  08/05/2018

Les “Ciutats Sense Por” elaboren la primera guia i mapa del moviment municipalista global

Amb un elevat protagonisme dels ajuntaments del canvi, el movimient municipalista presenta un mapa global, un llibre en quatre idiomes i organitzará trobades descentralitzades a Estats Units, Europa i Amèrica Llatina.

Les “Ciutats Sense Por” elaboren la primera guia i mapa del moviment municipalista global

Barcelona, 8.05.2018.

El juny del 2017, el moviment municipalista internacional es va reunir per primer cop per la cimera Ciutats Sense Por (Fearless Cities, en anglés) a Barcelona. En aquella trobada, organitzada per Barcelona En Comú, més de 700 alcaldesses, regidores i activistes van compartir experiències i fer els primers passos cap a treballar com a xarxa global.

En vigílies del primer aniversari de la trobada, el moviment segueix creixent i evolucionant, amb la presentació de tres nous projectes que són el resultat de la feina col·laborativa de plataformes municipalistes d’arreu del món: el mapa global Fearless, la Guia Fearless i les trobades regionals Fearless.

“Aquestes iniciatives són la constatació que les ciutats i els municipis estan en primera línia de la defensa del bé comú, la democràcia contra els estats autoritaris, els lobbies multinacionals i l’auge de l’extrema dreta. Els ajuntaments del canvi – des de la costa atlàntica de Corunya, passant per Madrid, fins el mar mediterrani de Barcelona –  han esdevingut referents d’aquest moviment global”, ha manifestat Enric Bárcena, portaveu de Barcelona En Comú.

El mapa municipalista

El mapa global Fearless Cities és una eina que ha sigut creada per i per al moviment municipalista. Té com a objectiu visibilitzar l’abast global del moviment municipalista, posar informació útil sobre les plataformes municipalistes en el domini públic i facilitar la col·laboració descentralitzada entre elles: www.fearlesscities.com/en/about-municipalist-map

Actualment el mapa recull més de 80 organitzacions, entre elles plataformes municipalistes que governen (com per exemple Barcelona En Comú, Project Montreal o Valparaíso Ciudadano), que estan en l’oposició (Coalizione Civica per Padova o Ciudad Futura), candidatures noves (Ne Davimo Beograd) i moviments que treballen des de fora de les institucions (Massa Critica o el Portland Assembly). El mapa és un treball en curs que s’anirà ampliant mitjançant un mecanisme d’avals.

El fet de publicar les dades de la xarxa en format obert és una prova del compromís del moviment, i de Barcelona En Comú en particular, de fer la política, i les relacions internacionals, d’una altra manera: transparent, descentralitzada i des de baix.

El llibre Ciutats Sense Por

Ciutats Sense Por: guia del moviment municipalista global serà publicat en català i castellà per Icaria a finals de maig 2018 i en anglès per Verso a principis del 2019. També es publicarà en francès per la Fundació Charles Léopold Mayer Foundation (principis del 2019).

Escrita de manera col·laborativa per més de 140 persones de 19 països, el llibre Ciutats Sense Por també recull 50 exemples de pràctiques municipalistes transformadores de 30 municipis i ciutats diferents. El llibre conclou amb un epíleg per l’Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, titulat ‘Convertir la por en esperança’.

La feminització de la política i la seva relació amb el municipalisme és un tema transversal del llibre, pel que fa tant a l’autoria com als continguts. Un 60% de les autores del llibre són dones i en cada capítol hi ha una reflexió sobre la dimensió de gènere del tema tractat.

Ciutats Sense Por estarà disponible a les llibreries a finals de maig, tant en català com en castellà i es faran actes de presentació del llibre en Barcelona (22 de maig), Madrid (31 de maig) i d’altres ciutats i municipis.

Trobades regionals

Seguint la idea de la primera trobada municipalista de Ciutats Sense Por que es va celebrar l’estiu passat a Barcelona, al llarg del 2018 tindran lloc les trobades ‘Ciutats Sense Por’ regionals. Una sèrie de trobades descentralitzades en:

  • Àmerica del Nord (Ciutat de Nova York, 26-28 de juliol,organitzada per Cooperation Jackson i Nociones Comunes),
  • Europa de l’Est (Varsòvia 13-15 de juliol, organitzada per Miast Jest Nasze)
  • Europa de l’Oest (Brussel·les, finals de setembre, organitzada per We Brussels)
  • Àmerica Llatina (Valparaíso, data per confirmar).

 


Barcelona en Comú /  Ciutats sense por /