Redacció •  Catalunya •  09/07/2016

La CUP de Monistrol de Calders proposa avançar la consulta popular de ratificació per esquivar la moció de censura

Ramon Vancells, alcalde de Monistrol de Calders, ha explicat que la CUP ha proposat a CDC i a MDI-ERC avançar la consulta a aquest mes de setembre a canvi de retirar la moció de censura.

 
La CUP de Monistrol de Calders ha convocat avui (dimecres 6) els mitjans i els ciutadans de Monistrol per donar a conèixer la proposta d’avançar la consulta a aquest mes de setembre per negociar amb CDC i MDI-ERC la retirada de la moció de censura que van presentar el passat dimarts 28 de juny. Aquesta consulta de ratificació, que s’havia de celebrar a mitja legislatura, va ser un compromís que va assumir la CUP durant la investidura. L’oferta de la CUP vol convèncer a CDC i MDI-ERC perquè retirin l’esmentada moció i sigui la ciutadania qui es pronunciï en aquesta consulta refrenadaria i vinculant.
 
Ramon Vancells, acompanyat en tot moment del altres dos regidors del govern monistrolenc Alba Baró i Gustau Erill i de la diputada de la CUP-CC Pilar Castillejo, ha afirmat «La CUP entenem que hi ha una diferència abismal entre la qualitat democràtica d’una consulta i d’una moció de censura» i ha afegit «No trobem raons de pes a nivell local que justifiquin una moció de censura, volem demanar que no es traslladi el debat nacional a l’àmbit local». Una conjuntura nacional que ha estat utilitzada per Vancells en diverses ocasions per explicar que només un any després de les eleccions es faci un pacte que durant la investidura es va descartar.
 
A les passades eleccions municipals la CUP es va quedar a només un vot de la majoria absoluta. En aquell moment els grups de l’oposició van valorar que la ciutadania de Monistrol havia votat canvi i van possibilitat la formació d’un govern en minoria de la CUP. Un any després arriba un moció de censura precedida d’una forta polèmica on, fins i tot, l’anterior alcalde convergent, Matias Ponsa, s’hi ha mostrat en contra afirmant que les mocions de censura són per situacions excepcionals i no per les petites friccions que hi pot haver en qualsevol ajuntament entre govern i oposició. De fet la CUP ha utilitzat també en diverses ocasions l’argument de l’ús excepcional d’un instrument com ho és la moció de censura i només justificable quan un ajuntament va pel pedregar.
 
La polèmica moció de censura també s’ha fet notar als carrers de Monistrol on nombroses pancartes reclamen poder decidir en una consulta popular quin ha de ser el futur govern municipal. Una tensió que no ha passat de llarg tampoc de la roda de premsa on s’han pogut intercanviar opinions entre molts dels assistents i la futura alcaldessa (si no fa marxa enrere la moció de censura) recriminant-li que l’únic que li interessa és la cadira. Així mateix se li ha demanat sobre la possibilitat de retirar la moció de censura a canvi d’avançar la consulta. Una proposta que ha estat descartada al·ludint que no són ells (en referència a CDC i MDI-ERC) qui l’han proposat. Està previst que avui i fins al Ple de dissabte, quan es debatrà la moció, es faci una casserolada reivindicativa i que el mateix dissabte es produeixi una concentració davant del consistori durant la celebració del Ple.
 

CUP /