Redacción •  Catalunya •  18/11/2016

Declaració Podem i Xerrada-Formació: 25 Novembre dia Internacional contra la violència masclista

Aprofitem l'ocasió per convidar-vos a la xerrada-formació sobre violència masclista a càrrec d'Estela Fernàndez que tindrà lloc el pròxim Dimarts 22 a les 19h al Carrer Sagrada Familia, 27 de Badalona.

En el que portem d’any, 78 dones (37 segons les dades oficials) han estat assassinades a l’Estat espanyol pel sol fet de ser dones. Més de 800 en els últims 10 anys, sent la majoria dels feminicidis, íntims o familiars. Però no són només les mortes. Són les que denuncien, i les que no tenen possibilitat de fer-ho, les que són assetjades a la feina, les que són humiliades i amenaçades a casa seva, les que són colpejades, les que són violades per estranys o per coneguts. Som nosaltres.

Però abans de ser mortes, aquestes 78 dones han viscut amb por, amb la por de sentir-se lligades a una persona que li fa mal, perquè abans de l’assassinat hi ha el menyspreament, els insults, la dependència. Hi ha una dona que no pot sortir d’aquesta situació perquè no té on anar, perquè no té diners, ni feina, perquè està amenaçada…, perquè està destrossada per dins i, a més, se sent culpable, perquè és dona i l’han educat per resignar-se, per fer de cuidadora, perquè creu en l’amor romàntic… i creu que, malgrat tot, la seva parella l’estima.

La violència masclista és un fenomen quotidià, que patim en diferents intensitats i en tots els contextos: familiar, afectiu, sexual, laboral i social. Totes hem sentit por alguna vegada caminant de nit pel carrer; moltes hem rebut un salari inferior al dels companys homes; en algun moment de les nostres vides, hem viscut la imposició de rols que no desitjàvem, i hem sofert el càstig social per no respectar-los. L’assassinat és només la punta de l’iceberg d’un problema de base: una societat patriarcal i masclista.

La violència física contra les dones és només una de les expressions de la violència masclista. És la manifestació més extrema de la relació desigual de poder entre dones i homes que té les seves arrels en les pròpies bases d’aquest sistema econòmic capitalista.

Un sistema basat en l’explotació «de l’altre» -un altre que per començar som nosaltres les dones-, un sistema que ha desenvolupat institucions i mecanismes per imposar i perpetuar una situació de subordinació i explotació de les dones.

Per acabar amb aquesta xacra que ens oprimeix i ens assassina, cal acabar amb aquest sistema capitalista i patriarcal.

La lluita contra la violència envers les dones ha de ser una prioritat del conjunt de la societat i de totes les administracions el proper 25 de novembre, dia internacional contra la violència envers les dones, i cada dia de l’any.

JUNTES PODEM!

Badalona, 18 de novembre de 2016


Podem Badalona /