CGT Catalunya •  Catalunya •  08/03/2018

Situació de la Vaga General a les 11h. Desenvolupament d’una jornada històrica pel Feminisme

La primera vaga general feminista comença una jornada d'àmplia repercussió social i laboral.
Al llarg del matí hi està havent mobilitzacions arreu de Catalunya.

Estem vivint un dia històric. El que possiblement és la major mobilització feminista dels darrers 75 anys a Catalunya té, també, una notable repercussió en el món del treball de la mà de la vaga general convocada al conjunt de l’estat pels sindicats CGT i CNT (i que a Catalunya s’hi ha afegit la IAC, I-CSC, COBAS…). L’afectació laboral de la vaga s’ha fet en el marc de la convocatòria de vaga de 24 hores i al marge de les aturades de dues hores pactades per CCOO i UGT a molts llocs amb les empreses com a eina per a desactivar la vaga general. En aquests moments es pot dir que aquesta estratègia ha fracassat.

La vaga de 24 hores està tenint un seguiment important a diversos sectors. A les universitats l’afectació de la vaga és general, tant per part d’estudiants com de treballadores, especialment a la UAB (CGT és sindicat majoritari entre el professorat laboral) on hi ha hagut intervencions dels Mossos d’Esquadra. A l’ensenyament el seu seguiment és significatiu i s’hi respecten els serveis mínims. El transport ha funcionat pràcticament només amb serveis mínims i el seguiment es fa notar especialment a rodalies o metro de Barcelona, on CGT també és el sindicat majoritari. Serveis públics precaritzats i feminitzats, com la neteja, també mostren un seguiment important de la vaga de 24h. El primer torn de la neteja viària de Terrassa, per exemple, ha funcionat amb serveis mínims.
En la indústria, on el seguiment de la vaga es pressuposava menor, l’aturada és també rellevant a moltes fàbriques. En primer torn de Cristaleras Saint Gobain de l’Arboç (amb 300 treballadors/es directes i nombroses subcontractes), l’empresa més gran del Baix Penedès, ha aturat al 100%.

A banda de les afectacions purament laborals, nombrosos piquets estan movent-se per tot el territori català. En ocasions vaguistes realitzen talls de trànsit que aquest matí han causat retencions a les principals entrades de Barcelona, FFGG o Autopistes  com la C55 i C58. Aquestes accions s’aniran succeint fins les concentracions unitàries a viles i ciutats de migdia.

Cap al vespre esperem manifestacions massives a les principals ciutats catalanes.

Novament el desenvolupament de la vaga general d’avui mostra la vitalitat dels moviments socials que lluiten per la transformació d’una societat profundament injusta i, avui especialment, del moviment feminista. La CGT, com a sindicat, ha volgut ser part d’aquest moviment ampli de confrontació a la desigualtat intrínseca al sistema capitalista i contra el patriarcat, oferint la vaga com a eina de lluita. A la llum dels esdeveniments, podem afirmar que la important mobilització iniciada i encara en curs, ha bandejat el sindicalisme oficial de CCOO i UGT que, amb aturades parcials i sovint pactades, pretenien invisibilitzar i minvar una mobilització sense precedents.

Fem una crida a la mobilització i omplir les diferents manifestacions convocades aquest Dia de la Dona Treballadora. Aquest dia de Vaga General de 24 hores.


Catalunya /  CGT /