Redacción •  Catalunya •  06/02/2019

Jéssica Albiach: “Defensar el dret a decidir i la democràcia no és delicte”

La presidenta de Catalunya en Comú Podem denuncia “l’excepcionalitat d’una causa fabricada contra l’independentisme” i reclama “menys tribunals i més política”.

Jéssica Albiach: “Defensar el dret a decidir i la democràcia no és delicte”
La presidenta de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, ha denunciat avui al ple del Parlament la “situació d’excepcionalitat” que viu Catalunya “derivada d’una causa fabricada contra l’independentisme” i ha demanat, “a les portes d’un judici infame que no s’hauria de produir mai”, que “defensar el dret a decidir i la democràcia no és delicte”. “El que vivim a Catalunya hauria de fer caure la cara de vergonya a qualsevol demòcrata”, ha sentenciat.
 

En la sessió de control, Albiach ha reclamat “menys querelles, menys tribunals i menys amenaces” i “més política, més diàleg i més democràcia”. La presidenta de CatECP ha aprofitat la seva intervenció per enviar “una forta abraçada i donar tot el nostre suport als presos i les preses polítiques de Catalunya que s’enfrontaran en els propers dies al Tribunal Suprem”.

Albiach ha desgranat les raons d’aquesta “excepcionalitat”: “Presó preventiva injusta i injustificada, acusacions per delictes inexistents, violència institucional, prohibició d’observadors internacionals, amenaces constants d’un 155 permanent, o un tribunal amb una manca evident de neutralitat que s’està movent al compàs de Vox”. “En definitiva, un despropòsit i una anomalia democràtica que no s’entén a Europa”, ha conclòs.

Segovia demana “valentia” en matèria d’habitatge

En una pregunta parlamentària al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, la portaveu de Catalunya en Comú Podem, Susanna Segovia, ha reclamat “valentia” a l’executiu perquè el decret llei de mesures per millorar l’accés a l’habitatge que prepara el Govern “transformi el model d’habitatge”. “Apostaran per habitatge protegit de lloguer?, posaran fi a la construcció d’habitatge públic de venda?”, ha plantejat.

Segovia ha apostat per promoure el 30% d’habitatge assequible a les promocions de sol consolidat, apostar per la regulació de preus de lloguer, i “sobretot” complir amb la llei 24/2015 amb mesures com iniciar expedients d’expropiació d’habitatges buits que no compleixen la seva funció social, o “no posar els Mossos d’Esquadra al servei d’empreses privades amb pràctiques mafioses com Desokupa, que desnonen famílies amb violència”.

La diputada, però, no s’ha mostrat gaire optimista: “Hauríem d’arribar a una inversió en habitatge de l’1,5% del PIB i estem al 0,2, i les xifres que ens han deixat intuir pel 2019 no són valentes, són conservadores”, ha dit.

El diputat David Cid denuncia que el seu grup encara no coneix la despesa total pel 2019 i insinua que l’Executiu amaga un “pressupost amb retallades”

El diputat de Catalunya en Comú Podem David Cid ha acusat avui el Govern de Torra-Aragonès de no voler aprovar els pressupostos de la Generalitat. “Estan a anys llum de les nostres propostes de mínims per blindar els serveis públics i revertir les retallades”, ha afirmat Cid, que ha sostingut que el Govern “no està negociant” i que el seu grup encara no coneix la despesa total pel 2019.

“Han volgut amagar aquesta dada perquè el pressupost del 2019 seria inferior en números absoluts. És a dir a la pràctica un pressupost amb retallades si comparem amb l’executat de l’any 2018”, ha dit. “De debò creuen que disposar de tota la informació com deia ahir la Consellera Artadi és desconèixer si el pressupost del 2019 serà superior o inferior als 30.459M del pressupost definitiu del 2018?”, ha recriminat al Conseller d’Economia, Pere Aragonés”.

Cid ha qualificat de “decepcionants” les converses sectorials que CatECP ha mantingut amb diversos departaments de la Generalitat, i ha recordat que ha estat el seu grup el que “semblava que havia de perseguir-los per reunir-nos i explorar la possibilitat d’aprovar” els comptes. “Bàsicament no negocien, suposo que per la manca de confiança i de projecte compartit del govern Torra-Aragonés”, ha destacat.

El portaveu d’Economia dels comuns al Parlament ha suggerit que al Govern “ja li va bé la pròrroga pressupostària per complir l’objectiu de dèficit a finals d’any”. Però davant d’aquesta posició, ha reivindicat la urgència de mesures com “finançar en la seva totalitat les escoles bressol”, recuperar “els professionals sanitaris que teníem abans de les retallades”, acabar amb les llistes d’espera d’habitatge social a les meses d’emergència, o reduir les taxes universitàries un 30% “com ha aprovat aquest Parlament”.

Per aquest motiu, ha alertat que donar “un cop de porta” als pressupostos generals de l’Estat suposa renunciar als 390 milions d’euros que aportarien a les arques de la Generalitat per al pressupost del 2019, i ha criticat a ERC i el Pdcat per anar “del bracet de PP i Ciutadans” per tombar les propostes de CatECP en matèria d’IRPF i impost de successions. “Des que ERC gestiona la Conselleria d’Economia ha estat incapaç de liderar una reforma fiscal sobre les rendes altes al nostre país. El senyor Aragonés ha aconseguit que Mas-Colell o Montoro se situïn a la seva esquerra en fiscalitat”, ha conclòs.


Catalunya en Comú-Podem /  Jéssica Albiach /