Redacció •  Catalunya •  31/08/2023

Colau porta a la Biennal de Venècia les polítiques transformadores que han fet de Barcelona una ciutat referent

L’exalcaldessa intervindrà a una taula rodona moderada per l’economista Mariana Mazzucato, en el marc de la jornada ‘Governar, dissenyar, educar els futurs urbans’, organitzada per The Council on Urban Initiatives

Colau porta a la Biennal de Venècia les polítiques transformadores que han fet de Barcelona una ciutat referent

L’alcaldessa de Barcelona des del 2015 fins al 2023 i presidenta del grup municipal de Barcelona en Comú, Ada Colau, participarà aquest dijous a la jornada ‘Governar, dissenyar, educar els futurs urbans’, organitzada per The Council on Urban Initiatives en el marc de la Biennal de Venècia.

L’anomenat Consell d’Iniciatives Urbanes es va crear l’any 2021 per promoure ciutats justes, verdes i saludables. L’edició d’enguany reunirà alcaldesses i personalitats expertes en ciències socials, disseny i educació per a posar en comú «com les innovacions en la governança urbana, la planificació i l’educació poden provocar un canvi transformador, amb especial èmfasi en les noves narratives, inclusives i socialment progressistes».

L’obertura del simposi anirà a càrrec de Lesley Lokko, directora del Departament d’Arquitectura de la Biennal de Venècia, i la catedràtica Mariana Mazzucato, directora de l’Institut per a la Innovació i el Propòsit Públic (IIPP) de la University College de Londres (UCL) i copresidenta del Consell d’Iniciatives Urbanes. Mazzucato, que és un referent mundial en Economia i que va rebre l’any passat l’‘honoris causa’ per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), també moderarà la taula rodona on intervindrà Colau, que també és membre del Council on Urban Initiatives (CUI) i amb qui va col·laborar en l’elaboració del Pla Estratègic Metropolità i amb qui va compartir l’abril passat un workshop centrat en les polítiques d’habitatge impulsades a Barcelona, que han estat escollides com exemple i referent en l’informe The Right to Housing. A Mission Oriented and Human Rights Based Approach, que es va presentar a l’Assemblea de les Nacions Unides-Hàbitat aquest mes de juny a Nairobi.

Sota el títol ‘Governar els futurs urbans. Finançar i negociar transformacions urbanes’, l’alcaldessa de Barcelona durant 8 anys i líder dels comuns debatrà juntament amb Claudia López (alcaldessa de Bogotà, Colòmbia), Soledad Núñez (exministra d’Habitatge i Hàbitat de Paraguai), i Laura Lieto (tinenta d’alcalde de Nàpols, Itàlia). Les ponents explicaran els seus models de ciutat, les iniciatives polítiques que han impulsat els seus governs i com han aconseguit provocar un canvi radical a les seves ciutats. En resum, com posar el bé comú i la perspectiva feminista al centre ha marcat la diferència en la manera de governar les respectives ciutats, posant exemples de ‘noves narratives’ que han tingut un impacte transformador en la governança i el rendiment municipal.

La jornada es clourà amb una segona sessió titulada ‘Dissenyar i educar. Aprendre a desaprendre’, que comptarà entre d’altres amb el professor emèrit de Sociologia de la London School of Economics and Political ScienceRichard Sennett, una altra personalitat que ha donat suport a la gestió de Colau en vàries ocasions. En aquesta taula s’analitzarà com la desigualtat espacial heretada continua configurant els models actuals de construcció de ciutats i com poden canviar-ho amb visió de futur les professionals de l’arquitectura, l’urbanisme i l’entorn.


Ada Colau /