Redacció •  Catalunya •  30/04/2024

Eloi Badia: “L’extrema dreta no té cabuda a Catalunya, ni en català ni en castellà”

Els Comuns encartellen Ripoll contra els discursos racistes i xenòfobs, asseguren que “no hi ha major amenaça per a la identitat catalana que els discursos excloents i les desigualtats”, i avisen que l’últim escó a les Comarques Gironines es juga “entre la xenofòbia i la convivència, entre la censura i la llibertat d’expressió”.

García Berrio: “La millor resposta a l’ofensiva reaccionària és respondre amb més drets”.

Eloi Badia: “L’extrema dreta no té cabuda a Catalunya, ni en català ni en castellà”

Militants dels Comuns han empaperat avui Ripoll amb cartells amb el lema ‘Extrema dreta: ni en català ni en castellà’. Encapçalats pel candidat per les Comarques Gironines Eloi Badia, el número tres per Barcelona Andrés García Berrio, la diputada Júlia Boada, la número dos per Girona Anna Portillo i la coordinadora de migracions de Sumar, Viviane Ogou, els Comuns han fet una “encartellada contra l’odi”.

Badia considera que l’alcaldessa de Ripoll i candidata a les eleccions del 12M “ha donat l’esquena a les seves necessitats reals i ha atiat el malestar i la confrontació entre veïns”.  I és que, per al candidat,  “no cal mirar fora de casa nostra per buscar l’extrema dreta perquè la tenim aquí, parla català i darrere una imatge d’ovella hi amaga una serp”. El cap de llista ha retret que l’Ajuntament hagi enviat la policia per aturar l’encartellada: “Hem patit la seva censura en primera. La seva Catalunya és petita i fosca”.

”Impedir el dret al padró és odi, impedir l’accés a la salut és odi i privar de l’accés a un habitatge és odi”, ha desgranat Badia, qui ha afegit que “si tothom pogués votar, estem segurs que el racisme no tindria cap opció d’entrar al Parlament de Catalunya”. El candidat ha lamentat que part d’aquests discursos antiimmigració han estat comprats per Puigdemont i per Junts per Catalunya: “Denunciem la complicitat entre l’extrema dreta i la dreta extrema de Junts”.


Davant els qui volen dividir i enfrontar la ciutadania, Badia ha reivindicat que “la diversitat com és un tresor de les comarques gironines i ens sentim orgullosament diversos i diverses, i barrar el pas als discursos d’odi que ens afebleixen i empetiteixen com a país”. I és que per a ell “no hi ha major amenaça per a la identitat catalana que els discursos excloents i les desigualtats, els catalans i catalanes no som així”. Finalment, el candidat ha recordat que les enquestes apunten que l’últim escó de Girona se situa entre l’extrema dreta i els Comuns: “A les Comarques Gironines està en joc escollir entre la xenofòbia i la  convivència, entre la censura i la llibertat d’expressió, entre la por i la democràcia, entre l’odi i l’amor”.

Per la seva banda, el número tres de Comuns Sumar per Barcelona, Andrés García Berrio ha instat a posar la defensa dels drets humans al centre de les polítiques públiques: “La millor resposta a l’ofensiva reaccionària és respondre amb més drets”. Enfront de l’obstaculització permanent de l’Ajuntament de Ripoll i altres ajuntaments, Berrio ha recordat que ”totes les persones residents a Catalunya tenen dret a l’empadronament i treballarem des de la Generalitat per a detectar i sancionar possibles actuacions discriminatòries. Per això, Berrio ha demanat “un gran acord de país pel dret a l’empadronament, que és un dret que és la porta a molts drets”.

D’altra banda, l’activista en la defensa dels drets humans ha assenyalat la necessitat d’”investigar els vincles entre les empreses que estan realitzant desocupacions irregulars i, en alguns casos, delictives i l’extrema dreta per posar fi a una pràctica que està vulnerant drets de població en risc d´exclusió social”. Davant de l’agenda antidrets, Berrio avisa que “els Comuns són la garantia per donar una resposta basada en conquerir més drets pels sectors populars i per les comunitats migrants i racialitzades, així com per construir les comarques gironines del futur, un futur just, feminista, ecologista, antirracista, republicà i de drets”.

Finalment, la coordinadora de migracions de Sumar, Viviane Ogou, ha assenyalat que “Aliança Catalana i VOX són dues cares de la mateixa moneda, Orriols i Garriga són cosins germans”. Des de Comuns Sumar defensem una Catalunya d’inclusió, “on es doni tots el suport als infants davant els qui volen la segregació escolar”, segons ha indicat Ogou, qui considera que “les persones racialitzades formen part del passat, el present i el futur de Catalunya. Per això és important “tenir al Govern als qui volen convivència i que siguin conscients que la diversitat suma” ha conclòs.


Catalunya en Comú /