Redacción •  Catalunya •  27/04/2022

9 de cada 10 vaguistes a Catalunya el 2021 van seguir una vaga convocada per la CGT

  • Segons dades oficials del departament de Treball de la Generalitat, del passat 2021, un 87,31% de totes les persones que van fer vaga a Catalunya ho van fer seguint alguna de les vagues convocades per la CGT.
  • És el 7è any consecutiu en que la CGT és el sindicat que més vaguistes aporta en vagues convocades a Catalunya.
9 de cada 10 vaguistes a Catalunya el 2021 van seguir una vaga convocada per la CGT

El següent sindicat en seguiments acumulats a molta distància seria la UGT, amb el 3,84% del total, CCOO amb un 0,92% mentre que la suma de seguiments de la resta de sindicats és del 11,69%. Pel que fa a seguiments de vagues convocades per comitès d’empresa a Catalunya el 2021 seria d’un 6,29%. El conjunt supera per poc el 100% degut a que algunes convocatòries poden tenir més d’un sindicat convocant.

Tenint en compte que la CGT té una presència a empreses 14 vegades menor que CCOO i 12 vegades inferior a UGT, aquests valors mostren clarament que la lluita sindical a Catalunya està liderada de forma aclaparadora pel sindicat anarcosindicalista, malgrat aquestes dificultats.

En termes estadístics, la desviació entre el que correspondria per la seva presència i la realitat dels seguiments a vagues per cada sindicat estaria representat en el següent gràfic que trobareu a baix:

És a dir, les vagues que convoca la CGT suposen més de 28 vegades el pes relatiu del sindicat a les empreses catalanes mentre que UGT representaria un 10,24% del seu potencial i CCOO un 2,22%.

No és el primer any que això passa sino que ja fa 4 anys que la CGT lidera els seguiments absoluts a Catalunya, incloent vagues convocades per comitès d’empresa, i 7 anys si ho fem comparant únicament a sindicats.

A tall d’exemple la major part de les vagues han produit avenços parcials o totals, amb increments molt significatius de salari com la vaga indefinida al 112 (+24% salari, majors descansos, contractacions), al 061 (fins a +200e mensuals, triennis,canvi a indefinit de 130 treballadors/es i altres millores), els dos mesos de la Unitat de Repartiment de Correos de Sabadell (sanció a responsable per autoritarisme, millores de salut laboral i descansos) , vaga neteja de Valls (introducció triennis antiguitat, millores salarials i plusos, la vaga la va pagar l’empresa), la potent lluita per la fixesa interina amb dues vagues massives a la funció pública, convocades amb la resta de sindicats de la Taula Sindical de Catalunya, que van fer moure les pretensions inicials del govern de l’estat, als temporals de Nestlé o la vaga a Parcs i Jardins de Barcelona per aturar l’assetjament per raó de gènere i sindical.

Des de la CGT de Catalunya estem fermament convençudes que el sindicalisme necessita de la mobilització per assolir fruits. En aquest sentit, la CGT està fent la seva feina de forma nítida i potent, front un model de sindicalisme de pau social i despatxos representat pels dos principals sindicats. Un model fracassat que aboca a la classe treballadora a la submissió i pèrdua de drets laborals.

La tendència dels darrers anys mostra que la CGT de Catalunya està en un camí d’increment de força i capacitat de reivindicació. Un camí paral·lel als fruits obtinguts i augments històrics dels registres d’afiliació que consoliden la CGT com el tercer sindicat de Catalunya en persones organitzades.

Fem una crida a la classe treballadora a unnir-se en un sindicat que lluita i funciona. El sindicat útil per defensar els nostres interessos a l’empresa i la societat.


CGT Catalunya /