Redacció •  Catalunya •  21/07/2021

El Port d’Arguineguin i l’aeroport de Las Palmas de Gran Canàries, focus de les accions d’aquest dimarts de la Caravana Obrint Fronteres

Per visibilitzar la violació constant dels drets humans.

El Port d’Arguineguin i l’aeroport de Las Palmas de Gran Canàries, focus de les accions d’aquest dimarts de la Caravana Obrint Fronteres

Després del «militur» de dilluns pels espais més representatius de la violació dels drets humans que es produeixen a l’illa, com Canàries 50, al CIE de Barranc Sec i Frontex, la Caravana de 350 activistes contínua aquest dimarts les seves accions en dos llocs especialment simbòlics: el port d’Arguineguin, principal port d’operacions de Salvament Marítim i un dels punts calents per les condicions inhumanes en què es reté als que migren, i l’aeroport, el lloc des d’on en tantes ocasions les persones en moviment són deportades.

La Caravana Obrint Fronteres continua amb el seu programa a l’illa de Gran Canària, on prop de 350 activistes de tot l’Estat i d’altres països de la UE s’han donat cita amb l’objectiu de visibilitzar el bloqueig i la vulneració de drets que pateixen les persones migrants a l’arxipèlag

Ja ho van fer dilluns en el seu pas per Canàries 50, al CIE de Barranc Sec i Frontex, on van dur a terme diferents accions per denunciar el racisme i la violència institucional.

Segons declaren des de l’organització en el seu manifest:

«Les persones que migren queden pràcticament immobilitzades i contingudes a través de traves burocràtiques, limitacions en la llibertat de moviment, tanques, controls, detencions i deportacions»

Les accions continuen aquest dimarts a les 9:30 hores en una manifestació davant de la Subdelegació de Govern de les Palmes de Gran Canària.

Més tard, a les 11 hores, davant de la seu del diari La Província, la Caravana també denunciarà el paper dels mitjans de comunicació en la difusió dels missatges d’odi contra les persones migrants, fomentant actituds xenòfobes i creant el caldo de cultiu idoni per a la propagació del racisme i la violència.

Una hora més tard, a les 12 hores, les activistes es reuniran al Cementiri Agüimes per realitzar un homenatge a les persones mortes i desaparegudes a la ruta canària, considerada actualment com una de les més perilloses i amb un dels índexs de mortalitat més alts. Segons informa la organització; «només durant el passat any, prop de 600 joves -entre els quals s’inclouen menors d’edat i nens- van perdre la vida mentre intentaven creuar en pastera cap a les illes. Són xifres del programa Missing Migrants de Nacions Unides, que intenta documentar les víctimes mortals en aquesta ruta migratòria i que reconeix la dada com una «estimació mínima», a causa de la impossibilitat de comptabilitzar aquelles embarcacions que l’Atlàntic s’ha empassat amb tots els seus ocupants i sense deixar cap rastre «

L’acció central del dia és la concentració al Port d’Arguineguín, principal port d’operacions de Salvament Marítim a les illes «i un dels punts calents per les condicions inhumanes en què es reté a les persones que migren» segons denuncia la Caravana obrint Fronteres. Al que afegeix que «a partir del mes d’agost de 2020, amb la major part de les rutes terrestres i aèries tancades, es van incrementar les arribades a les illes i les tendes provisionals van arribar a albergar 400 persones amb només 14 banys químics i algunes dutxes. Davant el desbordament d’aquesta situació i les reiterades denúncies d’organitzacions de drets humans i del Defensor del Poble després de la seva primera visita a moll d’Arguineguín, s’obre a mitjans de novembre el ‘CATE11’ de Barranc Sec que serveix -o hauria de servir-únicament durant les 72 hores de detenció màxima a la qual poden ser sotmeses les persones en aquest tipus de recurs. No obstant això, de vegades es sobrepassen les 72 h i s’arriba a  setmanes, amb el pretext de mantenir mesures per controlar l’expansió de la COVID-19 «

Per finalitzar la jornada, la Caravana es desplaçarà a l’Aeroport de Gran Canària on pretenen visibilitzar el bloqueig que pateixen les persones migrants a les illes i que els impedeix la lliure mobilitat cap a la península. «Ens neguem a que les illes es converteixin en presons a cel obert», va expressar Arantxa Gutiérrez Pau, portaveu de Caravana.

Dimecres, les activistes es traslladaran a Santa Cruz de Tenerife, on realitzaran accions des de primera hora del matí i on romandran fins dissabte que ve, quan finalitzarà la Caravana 2021.


Caravana abriendo fronteras /