Redacció •  Catalunya •  19/07/2021

Mena: “Aragonès ha de comparèixer ja, perquè la Covid no fa vacances”

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha anunciat que aquest matí s’ha registrat la compareixença d’Aragonès perquè esclareixi la gestió de la 5a onada.

Mena: “Aragonès ha de comparèixer ja, perquè la Covid no fa vacances”

Aquest matí el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha insistit com des de fa unes quantes setmanes, s’ha advertit al Govern que la 5a onada se’ls hi estava escapant de les mans. “Fa gairebé un mes, advertíem que l’atenció primària estava arribant al límit i que el següent pas podia ser el col·lapse dels hospitals” ha començat Mena. 

El portaveu ha lamentat que no s’hagin pres les mesures encertades que ajudessin al sistema sanitari a fer front a aquesta situació. Fet que hagi comportat que ara ens trobem que les ucis es poden desbordar en deu dies, és a dir, que a finals de juliol els pacients crítics poden ser 400 o 500, enfront dels menys de 300 que hi ha avui. A més, se sumi el fet que en aquesta època part del personal sanitari faci vacances deixant un sistema sanitari està molt tensat.

“A l’atenció primària, el pic de casos comporta, un augment de feina que ha coincidit amb la finalització de contractes de gestors Covid destinats als CAP. Fa setmanes que els professionals es queixen que la situació és límit. Però sembla que fins que la saturació no arriba a l’hospital ningú se n’adona. La pressió assistencial als CAP no té només conseqüències per als professionals que hi treballen, sinó també per als pacients, per exemple, s’han hagut de reduir controls a usuaris amb malalties cròniques” ha remarcat Mena i ha recordat que les queixes de la primària no són noves, ja eren prèvies a la pandèmia i la Covid-19 ha portat els CAP al límit.

El passat setembre del 2020, el Govern va anunciar una inversió de 300 milions d’euros al sector fins al 2022, que entre altres coses havia de comportar la contractació de 3.800 professionals. Fins ara s’han contractat 1.000 gestors Covid -que, en alguns casos ja han deixat de fer aquesta feina- i 340 gestors encarregats de les escoles. En total, doncs, s’han contractat menys d’un miler de treballadors i lluny encara dels 3.800 professionals compromesos fins al 2022. En aquest sentit, el portaveu ha assenyalat “Salut s’excusa en què no troba professionals. Això passa perquè els hi ofereixes el que els hi ofereixes, és a dir contractes mal remunerats i amb poca seguretat. Al final, queda la sensació que Salut fa el que surt més barat” i ha afegit “és sorprenent que després d’un any i mig de pandèmia, se segueixin cometent erros polítics, a hores d’ara tothom sabia que el reforç de la primària era fonamental.”

“Sigui per acció o per omissió el govern ha pres algunes males decisions, i cal que s’expliquin. Per això anuncio que hem registrat la sol·licitud de compareixença del president Aragonès. Una compareixença que ha tan aviat com sigui possible, perquè la covid no fa vacances” ha remarcat Joan Mena i ha afegit que cal que el president expliqui a la ciutadania què pensa fer el seu govern i assumeixi els errors. “No pot ser que en plena 5a onada el president no doni explicacions” ha conclòs el sabadellenc.


Catalunya en Comú /  Joan Mena /