Redacció •  Catalunya •  30/06/2020

Badalona En Comú Podem presenta una moció per esclarir els presumptes delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal del Rei Joan Carles

El rei emèrit serà investigat pel presumpte cobrament d'una comissió de 100 milions d'euros per part de l'Aràbia Saudita. En Comú Podem alerta que si això ho hagués fet qualsevol altre càrrec públic ja seria a la presó.

Badalona En Comú Podem presenta una moció per esclarir els presumptes delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal del Rei Joan Carles

Badalona En Comú Podem presenta una moció al Ple de dimarts per Instar la Mesa del Congrés a iniciar una investigació sobre les relacions diplomàtiques i comercials entre Espanya i Aràbia Saudita, el seu vincle amb institucions i empreses espanyoles, i els seus efectes sobre l’erari públic, mitjançant una comissió parlamentària, per permeti esclarir les possibles responsabilitats polítiques.

Des de fa un temps hem assistit a la publicació d’una sèrie d’informacions que posen en qüestió la institució monàrquica al relacionar-la amb trames de corrupció i d’enriquiment il·lícit. Aquesta cascada informativa ha suscitat un amplíssim debat públic a la nostra societat. Hem conegut diferents versions d’aquestes informacions i per això En Comú Podem creu que és necessari el seu aclariment a la seu de la voluntat popular, el Congrés dels Diputats i Diputades. Entenen que el dret a la veritat és previ al debat sobre la protecció atorgada per la inviolabilitat i irresponsabilitat de la prefectura de l’Estat durant l’exercici de les seves funcions.

El rei emèrit serà investigat pel presumpte cobrament d’una comissió de 100 milions d’euros per part de l’Aràbia Saudita. El grup municipal Badalona En Comú Podem alerta que si això ho hagués fet qualsevol altre càrrec públic ja seria a la presó.

Segons la presidenta del grup, Aïda Llauradó, les actuacions conegudes serien greus en qualsevol circumstància, però en un context de crisi econòmica en el que milers de famílies fan equilibris per arribar a final de més és intolerable que la corrupció dels responsables institucionals no sigui perseguida.

Pels comuns la inviolabilitat del Rei com a tal és impròpia d’una constitució moderna, democràtica, del segle XXI. I aquesta inviolabilitat en cap cas, pot servir per tapar actes greus de corrupció. Així doncs, segons Llauradó, “en democràcia ningú pot estar per sobre de la llei. Inviolabilitat no és impunitat. Més encara quan estem parlant de frau fiscal.”

La Mesa de Congrés ha tornat a denegar l’admissió a tràmit de la sol·licitud de creació d’una comissió d’investigació relativa a les presumptes il·legalitats comeses pel Rei emèrit Joan Carles I, amb l’argument que el artículo 76 de la Constitución, i considerant la inviolabilitat del Rei emèrit.

Així doncs, En Comú Podem presenta la moció perquè sigui aprovada al proper Ple de dimarts i traslladar l’acord a la Presidenta del Congrés dels Diputats i Diputades, als grups polítics del Congrés i Senat, a la FEMP i a les entitats municipalistes.


Badalona En Comú /  corrupción /  Juan Carlos I /  monarquía /