Redacció •  Catalunya •  17/06/2019

Mena: “Som decisius a molts ajuntaments i també ho serem al govern de l’Estat”

El portaveu de Catalunya en Comú afirma que “l’espai té ara més incidència política que el 2015”.

Mena: “Som decisius a molts ajuntaments i també ho serem al govern de l’Estat”
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha explicat en roda de premsa les conclusions de la valoració que es va fer ahir al Consell Nacional sobre el cicle electoral que ha inclòs eleccions generals, municipals i europees. Una de les primeres constatacions, ha dit, ha estat la “consolidació de l’espai, malgrat que encara està en desplegament al territori”. “Som un espai necessari i imprescindible per Catalunya, amb una línia programàtica basada en polítiques de transformació i superació de la crisi social”, ha afegit. El portaveu ha posat en valor que “l’espai té ara més incidència política que el 2015”. Al Congrés, per exemple, “som imprescindibles per conformar un govern de progrés a l’estat, un govern que s’atreveixi a fer el que el PSOE no s’atreveix a fer en solitari”. 
 
En clau municipal, Mena ha destacat que s’han mantingut les principals alcaldies, entre elles Barcelona, “una alcaldia fonamental a nivell de Catalunya però també en el pla internacional, doncs les polítiques d’Ada Colau són un exemple de polítiques progressistes valorades a moltes altres ciutats del món”. A més, també s’ha conservat l’alcaldia a municipis com Montcada i Reixac, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Santa Perpètua de Mogoda i Montornès del Vallès. En total, Catalunya en Comú compta amb 17 alcaldies. Així mateix, els vots de l’espai han estat claus a Tarragona i Lleida, on s’ha optat per avalar governs de “regeneració democràtica”. Mena també ha esmentat el paper de Catalunya en Comú “per evitar alcaldies de candidats xenòfobs, com García Albiol”. Sobre aquest cas en particular, ha posat en valor el gest de Dolors Sabater i de totes les forces d’esquerres, “que han estat capaces de posar-se d’acord”. Per últim, el portaveu ha concretat que com a línia general s’han prioritzat els pactes que permetessin conformar governs de progrés: “hem posat per davant el programa, hem posat el municipi al centre de la política i hem prioritzat la regeneració democràtica”.
 
Amb tot, ha admès que “els resultats electorals no han estat els esperats”, i ha fet autocrítica. Més concretament, ha explicat que el fet que les forces del canvi s’hagin presentat per separat en alguns municipis, les ha penalitzat. Així mateix, també ha afirmat que amb el sobreveniment d’algunes cites electorals, “l’espai no ha tingut temps de completar el desplegament territorial, especialment fora de l’àrea metropolitana”.
 
El portaveu ha acabat la roda de premsa lamentant la tendència que s’ha donat en alguns punts de l’estat amb la suma de les tres dretes. “Ens preocupa el blanquejament de l’ultradreta que han fet el PP i C’s, una tendència que també preocupa a Europa”, ha dit.

Catalunya en Comú /  Joan Mena /