Redacció •  Catalunya •  10/01/2017

En Comú Podem demana la compareixença del Ministre de Foment per al soterrament de les vies del tren a Montcada i Reixach

El diputat d'En Comú Podem Fèlix Alonso ha sol·licitat avui la compareixença urgent del Ministre de Foment Íñigo de la Serna perquè expliqui l'actual situació del projecte de soterrament, "necessari i urgent", de les vies del tren que passen pel nucli urbà de Montcada i Reixach, després que el passat 9 de gener hi hagi hagut una nova víctima mortal com a conseqüència d'un atropellament en les vies del tren de la localitat.

Aquest pas del tren sense soterrar s’ha cobrat ja 167 víctimes mortals. Tal com ha explicat Fèlix Alonso, en 2007, el Ministeri de Foment es va comprometre amb el soterrament de la línia. També ho va fer l’exministra Ana Pastor el passat mes d’abril, qualificant el projecte de prioritari en una reunió amb l’alcaldessa de Montcada i Reixach, Laura Campos.

El diputat d’En Comú Podem també ha recordat que, durant la passada legislatura, la comissió de Foment va aprovar un Projecte No de Llei on es reclamava també la celeritat en el projecte de soterrament de les vies. No obstant, fins al moment, no s’ha produït cap acció sobre aquest tema.

Per això, Fèlix Alonso ha exigit que s’engegui un equip de treball per fer realitat una demanda que la població de la localitat fa molts anys que exigeix per evitar més víctimes.

El Grup Confederal UP-ECP-EM i ERC demanen la compareixença urgent de la Ministra de Sanitat després l’anunci d’una reforma del copagament dels pensionistes

El grup Confederal Units Podem – En Comú Podem – En Marea i el grup parlamentari d’Esquerra Republicana ha sol·licitat avui la compareixença urgent de la Ministra de Sanitat i Serveis Socials, Dolors Montserrat, a la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats després que ahir anunciés que pretén reformar el copagament de la població pensionista.

Des que l’any 2012 el govern del Partit Popular va aprovar el Reial decret 16/2012, totes les mesures en relació al copagament –excepte l’exempció a aturats sense prestació- han anat encaminades a disminuir l’aportació pública en el preu dels medicaments i incrementar la part privada, tant en població activa com en pensionista, tant en rendes baixes com en rendes altes.

En el dia d’ahir la Ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat va fer unes declaracions anunciant la intenció d’incrementar el nombre de trams en el copagament dels pensionistes amb rendes entre 18.000 €/any i 100.000 €/any en honor d’una major progressivitat, mentre el seu partit nega la necessitat d’una reforma fiscal que realment sigui més progressiva.

La portaveu del Grup Confederal en la comissió de Sanitat i diputada d’En Comú Podem, Marta Sibina, ha recordat que, en els anys de la crisi, davant l’alta taxa de desocupació i la precarització creixent de les persones assalariades, “les rendes procedents de les persones pensionistes s’han destinat no solament a la seva subsistència sinó també a la d’un major nombre de membres de les famílies; en aquest context, pujar l’import del copagament a aquesta població és empobrir al conjunt de les famílies”.

Davant aquestes notícies, el Grup Parlamentari Confederal Units Podem – En Comú Podem – En Marea, conjuntament amb Esquerra Republicana, ha registrat una petició de compareixença urgent de la Ministra, ja que, segons la diputada d’En Comú Podem Marta Sibina, “les reformes del model actual del sistema de copagament farmacèutic han de ser les que ho guiïn cap a la seva eliminació, deixant gradualment lliure de copagaments a un major nombre de persones”.

En aquest sentit, ambdues formacions insisteixen que “a la progressivitat fiscal s’arriba a través d’una reforma fiscal que faci que paguin més imposats els qui més tenen, no mitjançant la utilització de la malaltia i el consum de medicaments com a formes de redistribuir les rendes”.


En Comú Podem /