K3T0 •  Redacció •  Catalunya •  07/12/2016

En Comú Podem demana la derogació de la reforma del PP del Tribunal Constitucional que pot suspendre càrrecs públics

En Comú Podem ha registrat la Proposició de Llei (PL) per la derogació de la Llei Orgànica 15/2015, la reforma del Tribunal Constitucional (TC) que va aprovar en solitari el Partit Popular fent ús de la seva majoria absoluta i que va donar la possibilitat al TC de suspendre les funcions de càrrecs públics o electes si no complien les sentències emeses pel Tribunal. El text de la PL explica que “la reforma era innecessària, ja que en el ordenament constitucional ja existeixen mecanismes per garantir el compliment de les sentències”.

En Comú Podem demana la derogació de la reforma del PP del Tribunal Constitucional que pot suspendre càrrecs públics

El diputat d’En Comú Podem, Josep Vendrell, ha assegurat que la reforma de la llei orgànica del TC aprovada l’any passat pel Partit Popular, en plena campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya, va ser de caràcter purament polític i electoralista, amb l’objectiu d’implicar al TC directament en un conflicte de caràcter polític”.

Vendrell insisteix que la derogació d’aquesta reforma és el primer pas per entendre que “els problemes polítics no es poden resoldre amb amenaces i accions judicials punitives sinó que s’ha de fer mitjançant els principis democràtics de diàleg i negociació a través de, per exemple, les vies parlamentàries disponibles per discutir-los”.

I es que la reforma del TC del PP inclou una capacitat sancionadora per suspendre les funcions càrrecs públics per un delicte de desobediència. També dona la possibilitat de que el propi Tribunal Constitucional “pugui requerir la intervenció del Govern de l’Estat per a que apliqui les mesures necessàries per assegurar el compliment de les resolucions”, el que suposa trencar amb el paper arbitral d’aquest Tribunal.
En aquest sentit, el diputat d’En Comú Podem ha considerat que “s’ha de desjudicialitzar la política de la mateixa manera que s’ha de despolititzar la justícia”.

El text registrat per En Comú Podem assenyala que la derogació de la reforma de la Llei Orgànica 15/2015 que afecta al Tribunal Constitucional és la única manera de evitar el risc de deslegitimar aquest Tribunal que, després dels últims 4 anys de Govern del PP, ja compta un greu problema de credibilitat.


Tribunal Constitucional /