Redacció •  Catalunya •  23/12/2022

Jové, sobre el veto del Tribunal Constitucional a la reforma judicial: “Vam advertir que no s’aturarien amb l’independentisme”

El president del grup parlamentari republicà reivindica que els fets d’aquesta setmana constaten “un cop més, si calia, que el règim del 78 és irreformable”, i defensa que “la sortida només té forma de República Catalana”.

Jové, sobre el veto del Tribunal Constitucional a la reforma judicial: “Vam advertir que no s’aturarien amb l’independentisme”

El president del grup parlamentari d’Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, ha valorat aquest matí al Parlament, el veto del Tribunal Constitucional a la reforma judicial, que es troba aturada a les corts espanyoles: “Vam advertir que no s’aturarien amb l’independentisme”.

En aquest sentit, Jové ha destacat que els independentistes “fa temps que ho sabem, perquè fa temps que ho patim”, referint-se a la decisió d’aquest passat dilluns del Constitucional que “alguns viuen atònits”, ha expressat.

De fet, el president del grup republicà, ha llistat algunes de les actuacions de la justícia espanyola dels passats anys. “Ho vam veure amb la sentència de l’Estatut del 2010 quan un TC, també caducat, trencava el pacte constitucional que alguns tant defensaven i defensen”, ha recordat referint-se no només a Catalunya.

Jové s’ha referit també a les reformes legislatives, a partir del 2015, com la del delicte de malversació, que ha qualificat de reforma “a la carta per impedir un referèndum”. Un referèndum que es va poder celebrar, i que va precedir més repressió els anys posteriors, segons el republicà.

Ingerències judicials que, per Jové, encara perduren “quan la inviolabilitat parlamentària o la llibertat de debatre democràticament són constanment atacades, perseguides i condemnades”, ha asseverat.

Sobre això, Jové ha denunciat que davant d’aquestes actuacions “alguns, descaradament van obrir portes i van posar catifes vermelles a l’amenaça judicial”, i per això els ha advertit que “per canviar el sistema no serveixen pedaços”. Així, pel president del grup “calen decisions valentes i anar a l’arrel del problema i capgirar un sistema retrògrad, caduc i corrupte”, ha sentenciat. Pels republicans “la sortida només té forma de República Catalana”, ha defensat.

“Nosaltres ni ens aliarem amb aquells que estan atacant les decisions del Congrés i el Senat, ni mirarem a una altra banda”, en els mateixos termes que Jové s’hi ha referit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha volgut esclarir que “seran exigents” i continuaran avançant en “la resolució del conflicte polític, que s’acabarà votant”, ha clos.


Tribunal Constitucional /