Redacció •  Catalunya •  05/11/2018

Joan Mena: “Els pressupostos han de ser el principi d’un nou pacte social”

El portaveu de Catalunya en Comú demana a les forces polítiques que “enterrin l’herència de Rajoy”, i insta al Govern de la Generalitat a presentar una proposta de pressupostos.

Joan Mena: “Els pressupostos han de ser el principi d’un nou pacte social”

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha demanat aquest matí a les forces polítiques que abordin la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat “políticament”, després que tant JxCat com ERC hagin anunciat que hi votaran en contra en saber-se les acusacions per als encausats per l’1O. “Aquests pressuppstos han de ser el principi d’un nou pacte social, però també el principi del principi d’un nou model de convivència territorial”, ha afirmat Mena. “Qui fa bandera del ‘quant pitjor, millor’, en realitat està fent pagar a la ciutadania les decisions d’una justícia cega”, ha continuat. I és que per al portaveu, “votar a favor d’aquests comptes significa enterrar l’herència de Rajoy”. “Ens pregunten com ajudarà la pròrroga dels PGE de PP i C’s a treure els presos politics de les presons”, ha remarcat. 

Justament donada la importància de l’acord de pressupostos entre el grup confederal d’Unidos Podemos – En Comú Podem – En Marea i el govern del PSOE, Catalunya en Comú farà una ruta pel territori per explicar les mesures que inclou. “Aquests són els pressupostos de l’esperança, i volem estendre-la per tot el territori”, ha dit Mena en referència a la ruta, anomenada Posem Catalunya en marxa. Pressupostos cap al canvi. El primer acte tindrà lloc el proper diumenge, 11 de novembre, a Nou Barris, Barcelona. Titulat Ara és possible. Regular lloguers, apujar salaris, dignificar pensions, comptarà amb la participació d’Ada Colau, Pablo Iglesias, Lucía Martín, Gerardo Pisarello i Jéssica Albiach.

Mena ha aprofitat també per instar al Govern de la Generalitat a presentar una proposta de pressupostos. “Hem aconseguit desbloquejar el Congrés i ara volem desbloquejar el Parlament”, ha argumentat. El portaveu ha advertit, però, que sense els 2.200 milions d’euros que implicarien els PGE per a Catalunya, serà molt difícil que el govern català pugui dissenyar uns pressupostos socials “per a que Catalunya deixi de ser la comunitat autònoma amb les llistes d’espera de sanitat més llargues i les taxes universitàries més altes”. “Si fan uns pressupostos que continuin la línia retalladora de Mas i Puigdemont serà molt difícil que puguem donar-los suport”, ha avisat el portaveu. 

Per últim, ha volgut insistir en la crítica a la judicialització de la polítca, l’última mostra de la qual es va viure divendres amb la presentació dels escrits d’acusació de l’Advocacia de l’Estat i la Fiscalia. “Com vam dir divendres, l’única sentència justa és la llibertat dels presos polítics i la seva absolució”, ha dit. “Reiterem el nostre suport i solidaritat amb les persones processades, entre ells el nostre company Joan Josep Nuet, que l’únic que va fer va ser facilitar el debat polític al Parlament”.


Catalunya en Comú-Podem /  Joan Mena /