Redacció •  Internacional •  09/07/2018

Domènech: “Reclamem a Torra que ampliï el diàleg a les forces polítiques i socials de Catalunya”

El president de CatECP valora positivament que s’hagi iniciat una nova etapa de diàleg però demana que s’obri a la resta de grups parlamentaris.

Domènech: “Reclamem a Torra que ampliï el diàleg a les forces polítiques i socials de Catalunya”

El president de Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech, ha celebrat que amb la reunió entre Quim Torra i Pedro Sánchez s’hagi obert “una nova etapa de diàleg”. “Avui hem constatat que, després que s’hagi fet efectiva la moció de censura que nosaltres vam impulsar fa un any, s’ha pogut iniciar el diàleg”, ha dit Domènech en roda de premsa. Pel que fa contingut de la trobada, el president de CatECP ha valorat positivament que “s’hagi posat sobre la taula la necessitat de desfer el camí que havia fet el PP en relació a totes les lleis recorregudes al Tribunal Constitucional, com la del canvi climàtic, la de la sanitat universal i la part d’habitatge de la llei 24/2015”. Amb tot, ha recordat que la part de pobresa energètica d’aquesta última llei no està suspesa però tampoc s’aplica, una situació que s’ha de revertir: “Són lleis aprovades per majoria al Parlament, i les parts que no estan recorregudes ja haurien d’estar desenvolupades”.

Domènech també ha considerat positiu que es reprenguin les comissions bilaterals estatutàries: “Tornarem a parlar d’infraestructures, transferència de competències, finançament…”. “Ara s’obre una responsabilitat  col·lectiva, com a societat hem de ser capaços de fer propostes de país”, ha dit. I en aquest sentit, ha afegit: “Reclamem al president Joaquim Torra que ampliï el diàleg a les forces polítiques i socials de Catalunya”. El president de CatECP ha apel·lat a la resolució que la setmana passada va aprovar el Parlament per obrir el diàleg a totes les forces polítiques de Catalunya. “Abans de la reunió del setembre a la que s’han emplaçat Torra i Sánchez s’hauria de produir una trobada del president de la Generalitat amb tots els grups parlamentaris per definir les prioritats del país”, ha demanat.

El president de CatECP ha insistit en la importància d’iniciar el diàleg, però alhora ha advertit que “a més de recuperar allò que s’ha perdut hem de buscar solucions a la crisi territorial, l’estat de les autonomies està esgotat”. Així, respecte a supeditar el diàleg entre governs al dret a l’autodeterminació de Catalunya, Domènech ha sostingut que “no cal moure’s” del marc constitucional per “donar veu” als catalans i les catalanes”, però ha subratllat que mentre es construeix aquest escenari Catalunya “no pot deixar d’avançar”. “Cal construir per avançar, no esperar a construir i no avançar res”, ha conclòs.


Catalunya en Comú-Podem /  Xavier Domènech /