Redacció •  Catalunya •  22/09/2020

CGT denúncia: personal residències no pot cobrar paga COVID-19

  • Retard de les empreses en entregar certificats per tramitar l’ajuda de la Generalitat.
  • Exclusió de personal de la paga tot i haver estat exposat a la covid-19 en residències.
  • Fa més de dos mesos que molts professionals demanen l’expedició del certificat i empreses com Sacyr, Eulen, pere mata o domusvi encara no els hi han lliurat o els lliuren malament.
CGT denúncia: personal residències no pot cobrar paga COVID-19

El sindicat de Sanitat de la CGT de Barcelona vol denunciar que la Generalitat ha exclòs de l’ajuda al personal que inicialment tenia dret a percebre la paga COVID-19 segons publicació del dia 11 de juny ”El personal que, majoritàriament de forma presencial, hagi prestat serveis en residències de gent gran, discapacitat intel·lectual i física entre l’1 de març i el 31 de maig, percebrà:- 900 euros si s’és auxiliar de geriatria, coordinador assistencial, facultatiu, infermera i auxiliar de geriatria; – 500 euros si es tracta d’altres professionals”.

Finalment Chakir El Homrani va signar una resolució el 9 de setembre on, en l’apartat de 500 euros a altres professionals especifica (director/a responsable, fisioterapeuta, terapeuta ocupacional, treballador/a social, educador/a social, psicòleg/oga) deixant fora al personal de neteja i cuina, que ha patit una exposició superior, o al personal administratiu que ha hagut de treballar més encara en la recerca de personal. CGT estudia un contenciós administratiu contra aquesta Resolució.

Com a resposta a la desafortunada actuació del conseller Mohamed Chakir El Homrani Lesfar i la seva camarilla, el seu poc coneixement de les residencies, la seva posició classista i miserable davant l’esforç de les persones treballadores en residències, des del sindicat de sanitat de la CGT de Barcelona, volem recordar-li que en aquesta pandèmia les professionals han hagut d’assolir altres rols , totes les categories han hagut de fer de tot per protegir a la població més vulnerable i sense disposar dels EPIS adients en molts casos, valdria la pena valorar-lo amb l`objectivitat i amb el respecte que toca.

El xiringuito dels Concursos de residències, retallant les ràtios des del 2012 fins ara, determinen realment la poca manca de sensibilitat de la Generalitat de Catalunya amb la gent que hi viu i treballa a les residències.

Des del sindicat de sanitat de la CGT de Barcelona, exigim coherència, prioritzar i oferir un servei adequat al ciutadà en condicions dignes, no posar en risc la vida de les persones vulnerables i exigir un model de funcionament igual a totes les residències, amb inspeccions periòdiques i sancions que excloguin de la gestió aquells que miren pels seus beneficis vers la vida de les persones.

Davant de la falsedat d`alguns representants de les empreses, ens veiem en l`obligació d`explicar que al mes de Juliol vam demanar a les direccions que expedissin els certificats i a dia d’avui no els han lliurat, donant excuses a les treballadores, allargant i complicant la tramitació coneixent perfectament el decret publicat al mes de juny on ja es deia que tot s’ha de fer online.

A més, aquest mètode de tramitació està essent molt complicat per a les professionals de les residències, també aquest govern deixa fora, amb la manera de sol·licitar la paga, a totes aquelles persones amb dificultats per fer-se el certificat digital. Quanta gent treballadora de residències no cobrarà la pagueta per la complicació que té demanar-la?

Des de CGT hem posat en marxa diferents iniciatives a través de les xarxes per ajudar a les companyes i companys a fer la tramitació tant de les identificacions digitals com en la tramitació de l’ajuda.

Fem una crida al sindicalisme combatiu a participar responsablement de les mobilitzacions convocades a les 12h en plaça Sant Jaume i arreu de l’estat espanyol el pròxim 26 de setembre, creiem que es l’hora de parlar d’un model de residències propi de Catalunya:

-Amb la participació d’usuaris/es, professionals i entitats de proximitat.

-Per fer fora Mutuam, empreses de l’IBEX i fundacions opaques. Fer inspeccions que monitoritzin els centres en cas d’irregularitats.

-Per garantir un tracte digne amb dotació del personal suficient.

-Per una borsa de treball única i dotar a les persones treballadores de formació per adquirir noves competències i carrera professional.

-Per últim unificar el funcionament de protocols i serveis especialment en nutrició i manteniment dels espais.


COVID-19 /  EULEN /  Generalitat /  residencias /  Sacyr /