Redacció •  Catalunya •  19/06/2023

Mena: “Les pròximes eleccions no van només de guanyar a la dreta, sinó de marcar el rumb que volem per Espanya i per Catalunya en els anys vinents»

El portaveu ha afirmat que SUMAR- En Comú Podem surt a guanyar i ampliar la força al Govern de l’Estat.

Mena: “Les pròximes eleccions no van només de guanyar a la dreta, sinó de marcar el rumb que volem per Espanya i per Catalunya en els anys vinents»

Aquesta matí, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha començat la roda de premsa celebrant que més de 250 regidors i regidores d’En Comú Podem van prendre possessió a Catalunya, “tots ells i elles treballaran des de tots els racons de Catalunya per fer realitats pobles i ciutats per a tothom, verdes, feministes i justes.” Així, ha dit que aquest és el mateix esperit que impregna la candidatura de Sumar-En Comú Podem que van elegir divendres els òrgans del partit. “Una candidatura que aposta per mantenir el nostre ADN municipalista, incorporant a perfils que han estat en governs municipals i que poden aportar tota aquesta expertesa per seguir governant a l’Estat,” ha situat i ha afegit que en els últims anys els comuns han estat el cor dels principals avenços del Govern de coalició i de les principals transformacions municipalistes, i avui s’està en condicions de dur aquestes conquestes molt més enllà amb el lideratge de Yolanda Díaz al capdavant.

El portaveu ha afirmat que és una llista que representa una nova oportunitat per Catalunya amb un equip pensat per combinar l’experiència dels últims anys al Congrés amb una renovació que compta amb perfils experts en aquelles matèries que es vol que siguin prioritàries en el model de país que aixecarem durant la legislatura vinent.  “Aquesta llista conformada majoritàriament per referents en les seves matèries amb experiència de Govern al conjunt dels Ajuntaments del país dona un missatge clar: sortim a guanyar i a ampliar la nostra força al Govern de l’Estat,” ha afirmat i ha afegit que SUMAR farà una campanya en positiu i basada en les propostes com el  xec d’emergència perquè les famílies puguin costejar la pujada de les hipoteques a tipus variable i pal·liar així la pèrdua de poder adquisitiu de les llars, un impost a les grans fortunes, la reducció de la jornada laboral o la creació d’un observatori de marges empresarials que vinculi els beneficis de les empreses a la revaloració salarial dels seus empleats. “Totes aquestes idees que ja ha posat Yolanda Díaz sobre la taula són fonamentals per seguir construint un país modern, obert, que cuida i dialoga des de la diferència,” ha apuntat. 

Per concloure, ha afegit que el que està en joc a les pròximes eleccions és un model de país que avanci en protegir a la ciutadania o el retorn al país dels privilegiats i el sofriment per a la majoria. “Les eleccions vinents no van només de guanyar a la dreta, sinó de marcar el rumb que volem per Espanya i per Catalunya en els anys vinents. Aquestes eleccions van de model, de projecte de país,” ha tancat.

Jordi Martí: «Volem reconstruir un gran acord d’esquerres»

El portaveu del grup municipal de BComú ho assegurat en una roda de premsa conjunta amb Joan Mena (ECP) per a qui les properes eleccions generals van de «marcar el rumb i projecte de país»

El regidor de Barcelona en Comú, Jordi Martí, ha explicat aquest matí que la formació treballarà per restablir confiances des de ja amb els partits progressistes de l’Ajuntament de Barcelona per assolir un acord quan sigui possible. «Volem reconstruir un gran acord d’esquerres», ha dit. Martí creu que «quan passi el soroll associat al moment de d’investidura anirem descobrint que els tres programes que tenen més coses en comú són els nostres», ha afegit en referència a ERC, PSC i comuns.

No obstant això, el regidor s’ha preguntat quin rumb prendrà el ja actual alcalde. «El de la campanya electoral, més de centre-dreta? o el Jaume Collboni que ha estat primer tinent d’alcalde aprovant tots el projectes de transformació que hem impulsat els Comuns, incloses les Superilles?», ha destacat.

En aquest sentit, Martí espera que el dirigent socialista agafi la via «del diàleg constant» per lluitar per aconseguir un acord que doni continuïtat a les polítiques progressistes dels dos mandats anteriors. «Si no tinguéssim l’experiència prèvia es podria pensar que no és possible, però portem 8 anys pactant entre els tres», ha dit en referència a Comuns, PSC i ERC. Martí ha recordat que les tres formacions han acordat «quatre pressupostos i moltes mesures més. Treballarem per ser-hi», ha insistit sobre la possibilitat de fer un acord entre els tres partits progressistes.

Jordi Martí ha explicat que la decisió del dissabte de votar finalment Jaume Collboni, va estar «carregada de dificultats i contradiccions», ha dit, per continuar afegint que «per nosaltres té un valor especial. Té el valor de ser fidels a la demanda dels votants que era continuar ser un referent per les polítiques socials, el pla de barris o els eixos verds. Ens va semblar que la millor manera de continuar tot això no era facilitar que Trias tornés a ser alcalde», ha contestat a les preguntes dels mitjans.

El regidor ha deixat clar que els Comuns treballaran «des de l’oposició» perquè «el nostre programa es pugui portar a terme», ha explicat. La feina al plenari de la ciutat anirà en la línia de «veure de quina manera podem orientar les polítiques de la ciutat. Si van en continuïtat amb el nostre programa, ens hi aproparem, sinó ens allunyarem del govern», ha reblat.

A nivell intern, el regidor dels Comuns a l’Ajuntament ha explicat que la formació ha rebut suport per part de les bases i que, en qualsevol cas «la decisió no ha estat presa per cap motivació que vingui des d’Espanya».

Per la seva banda, el portaveu d’En Comú Podem, Joan Mena, ha destacat que la coalició Sumar-En Comú Podem es prepara ja per la campanya electoral del 23J, amb «idees i propostes noves». «Les properes eleccions no van d’aturar la dreta, sinó de marcar el rumb i projecte de país. Des de Sumar-En Comú Podem ho tenim molt clar», ha dit. Mena ha afegit que l’objectiu polític concret és «reeditar un govern de coalició a l’Estat» i per això, ha defensat que « l’únic vot útil possible és un vot per Sumar».


Sumar /