Redacción •  Catalunya •  15/12/2021

Una trentena d’organitzacions i de centres de pau denuncien que en plena crisi sanitària, social i ecològica, “1 de cada 5 euros que inverteix l’Administració central tenen una finalitat militar”

  • Segons el càlcul del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, que inclou partides de despesa militar repartides (o amagades) en altres ministeris, la despesa militar espanyola als PGE per a 2022 ascendeix als 22.796 milions d’euros, un 124% més del que s’ha assignat al Ministeri de Defensa (10.155 milions).
  • Les inversions en armaments augmenten un 16% i arriben als 4.581 milions, la major part de les quals es dediquen a noves armes desenvolupades com a part dels Programes Especials d’Armament.
  • L’Asociación Española de Investigación para la Paz i el Centre Delàs han lliurat avui al Govern una petició per demanar la reducció d’aquests recursos i la seva reorientació a despeses ecosocials, “en moments de profunda crisi econòmica, sanitària, social i ecològica”.
Una trentena d’organitzacions i de centres de pau denuncien que en plena crisi sanitària, social i ecològica, “1 de cada 5 euros que inverteix l’Administració central tenen una finalitat militar”

Madrid, 15 de desembre de 2021. Membres de l’Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ) i del Centre Delàs d’Estudis per la Pau han lliurat aquest matí al Congrés dels Diputats una petició per a la reorientació de les despeses militars cap a inversions ecosocials. La petició, subscrita per la trentena d’ONG, centres, fundacions, càtedres, instituts i persones relacionades amb la investigació i l’educació per la pau que conformen AIPAZ, s’ha lliurat avui als portaveus de la Comissió de Defensa dels partits de la coalició al govern, juntament amb el nou informe que publica avui el Centre Delàs d’Estudis per la Pau que calcula que la despesa militar real dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022 aprovats pel Govern de coalició entre PSOE i Unidas Podemos ascendeix als 22.796 milions d’euros, un 124% més del que assigna el Ministeri de Defensa (10.155 milions), fet que suposa un nou rècord històric i un creixement del 5,75% respecte a l’any anterior. Aquest increment s’explica en part per l’augment del 16,2% en les inversions en armaments, que arriben als 4.581,5 milions, el que suposa el 21,38% del total de les inversions estatals (sense comptar les transferències a les comunitats autònomes ni les inversions d’aquestes) o el que és el mateix, que 1 de cada 5 euros que inverteix l’Administració central tenen una finalitat militar. Els Programes Especials d’Armament (PEA) continuen sent el principal catalitzador d’aquest augment i, sumant els 3 nous programes aprovats aquest any pel Govern de coalició, que ja en sumen 34 des del seu inici el 1996, i arriben als 51.644 milions. Segons aquest càlcul, la despesa militar real suposa un cost de 62 milions d’euros diaris, l’equivalent a 479 euros anuals per habitant.

L’alt increment dels pressupostos destinats a les inversions en armaments indueix a pensar que el Govern del PSOE, amb l’aquiescència o el silenci del seu soci Unidas Podemos, continua apostant per invertir en la indústria d’armaments com si fos un sector clau per al desenvolupament de l’economia del país, analitza Pere Ortega, investigador del Centre Delàs i un dels autors de l’informe.

També fa augmentar un 8,76% la R+D militar, a la qual en total es destinen 938,5 milions d’euros, dels quals 708,2 aniran dirigits al desenvolupament de noves armes. La recuperació de la R+D militar des de la sortida de la crisi en comparació a la de la R+D civil seria encara més notable si no fos pels fons europeus que rep aquesta última en aquests pressupostos. “Si a més tenim en compte que la taxa d’execució del pressupost de R+D civil (51% el 2020) és normalment molt inferior a la de la R+D militar (97% el 2020), així com que el percentatge de devolució dels crèdits atorgats és insignificant, queda palès el greuge comparatiu entre allò que l’Estat espanyol dedica a la investigació en l’àmbit civil i el militar, explica Xavier Bohigas, també investigador del Centre Delàs i autor de l’informe.

Aquest nou augment de la despesa militar està molt vinculat als Programes Especials d’Armament (PEA), dels quals fins ara se n’han aprovat 34, amb un cost actual que puja als 51.644 milions d’euros, dels quals 17.390 milions han estat aprovats des de 2018 per Pedro Sánchez i inclouen la recent assignació de 2.500 milions per a la segona fase de desenvolupament del programa del futur avió de combat Sistema de Combat Aeri (FCAS), el cost final del qual pot superar els 50.000 milions d’euros i que inclou empreses com Airbus, Tecnobit, Indra, Sener, ITP Aero o GMV.

Una anàlisi històrica del darrer quart de segle (de 1996 fins a l’actualitat) ens permet, precisament, identificar els PEA com un element clau d’impuls i vertebrament de l’economia militar espanyola, i ens ajuda a explicar increments notables durant aquest període: d’un 129% en la despesa militar; un 199% en les inversions militars; un 821% en la facturació de material militar per part de la indústria; i un 3.012% en les exportacions d’armesEl signe polític dels diferents governs que s’han succeït en aquests 25 anys no ha alterat de cap manera el tracte preferent que ha rebut el complex militar-industrial espanyol, privilegiat en la confecció de pressupostos i polítiques públiques i fortament imbricat a les esferes de poder de l´Estat”, apunta Quique Sánchez, també investigador del Centre Delàs i autor de l´informe. Tal com explica l’autor a la publicació, aquests alts nivells de connivència entre indústria militar, Forces Armades i Govern expliquen la creixent tendència armamentista de l’Estat espanyol i es plasmen sovint en pràctiques de dubtosa ètica o directament il·legals, com exemplifiquen diversos casos de corrupció , tràfic d’influències o vendes d’armes a països implicats en conflictes armats.

*Consultar i descarregar la petició “Armas o salud” aquí.

*Consultar i descarregar el resumen executiu i l’informe complet del Centre Delàs d’Estudis per la Pau “La despesa militar real de l’Estat espanyol per a 2022. Les inversions en armes disparen el pressupost en defensa en plena pandèmia” aquí.

Una treintena de organizaciones y centros de paz denuncian que en plena crisis sanitaria, social y ecológica, “1 de cada 5 euros que invierte la Administración central tienen una finalidad militar”

  • Según el cálculo del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, que incluye partidas de gasto militar repartidas (o escondidas) en otros ministerios, el gasto militar español en los PGE para 2022 asciende a los 22.796 millones de euros, un 124% más de lo asignado al Ministerio de Defensa (10.155 millones).
  • Las inversiones en armamentos aumentan un 16%, alcanzando los 4.581 millones, la mayor parte de las cuales se dedican a nuevas armas desarrolladas como parte de los Programas Especiales de Armamento.
  • La Asociación Española de Investigación para la Paz y el Centre Delàs han entregado hoy al Gobierno una petición para demandar la reducción de estos recuros y su reorientación a gastos ecosociales, “en momentos de profunda crisis económica, sanitaria, social y ecológica”.

Madrid, 15 de diciembre de 2021. Miembros de la Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ) y del Centre Delàs d’Estudis per la Pau han hecho entrega esta mañana al Congreso de los Diputados de una petición para la reorientación de los gastos militares hacia inversiones ecosociales. La petición, suscrita por la treintena de ONG, centros, fundaciones, cátedras, institutos y personas relacionadas con la investigación y educación para la paz que conforman AIPAZ, se ha hecho entrega hoy a los portavoces de la Comisión de Defensa de los partidos de la coalición en el gobierno, junto con el nuevo informe que publica hoy el Centre Delàs d’Estudis per la Pau que calcula que el gasto militar real de los Presupuestos Generales del Estado para 2022 aprobados por el Gobierno de coalición entre PSOE y Unidas Podemos asciende a los 22.796 millones de euros, un 124% más de lo asignado al Ministerio de Defensa (10.155 millones), lo que supone un nuevo récord histórico y un crecimiento del 5,75% respecto al año anterior. Este incremento se explica en parte por el aumento del 16,2% en las inversiones en armamentos, que alcanzan los 4.581,5 millones, lo que supone el 21,38% del total de las inversiones estatales (sin contar las transferencias a las comunidades autónomas ni las inversiones de estas) o lo que es lo mismo, que 1 de cada 5 euros que invierte la Administración central tienen una finalidad militar. Los Programas Especiales de Armamento (PEA) siguen siendo el principal catalizador de este aumento y, sumando los 3 nuevos programas aprobados este año por el Gobierno de coalición, que suman ya 34 desde su inicio en 1996, y alcanzan los 51.644 millones. Según este cálculo, el gasto militar real supone un coste de 62 millones de euros diarios, lo que equivale a 479 euros anuales por habitante.

“El alto incremento de los presupuestos destinados a las inversiones en armamentos induce a pensar que el Gobierno del PSOE, con la aquiescencia o el silencio de su socio Unidas Podemos, continúa apostando por invertir en la industria de armamentos como si esta fuera un sector clave para el desarrollo de la economía del país, analiza Pere Ortega, investigador del Centre Delàs y uno de los autores del informe.

También hace aumentar en un 8,76% la I+D militar, a la que en total se destinan 938,5 millones de euros, de los cuales 708,2 irán dirigidos al desarrollo de nuevas armas. La recuperación de la I+D militar desde la salida de la crisis en comparación a la de la I+D civil sería aún más llamativa de no ser por los fondos europeos que recibe esta última en estos presupuestos. “Si además tenemos en cuenta que la tasa de ejecución del presupuesto de I+D civil (51% en 2020) es normalmente muy inferior a la de la I+D militar (97% en 2020), así como que el porcentaje de devolución de los créditos otorgados es insignificante, queda patente el agravio comparativo entre lo que el Estado español dedica a la investigación en el ámbito civil y el militar, explica Xavier Bohigas, también investigador del Centre Delàs y autor del informe.

Este nuevo aumento del gasto militar está muy vinculado a los Programas Especiales de Armamento (PEA), de los que hasta la fecha se han aprobado 34, con un coste actual que asciende a los 51.644 millones de euros, de los cuáles 17.390 millones han sido aprobados desde 2018 por Pedro Sánchez e incluyen la reciente asignación de 2.500 millones para la segunda fase de desarrollo del programa del futuro avión de combate Sistema de Combate Aéreo (FCAS), cuyo coste final puede superar los 50.000 millones de euros y que incluye a empresas como Airbus, Tecnobit, Indra, Sener, ITP Aero o GMV.

Un análisis histórico del último cuarto de siglo (de 1996 a la actualidad) nos permite, precisamente, identificar en los PEA un elemento clave de impulso y vertebramiento de la economía militar española, y nos ayuda a explicar notables incrementos durante este periodo: de un 129% en el gasto militar; un 199% en las inversiones militares; un 821% en la facturación de material militar por parte de la industria; y un 3.012% en las exportaciones de armas. El signo político de los diferentes gobiernos que se han sucedido en estos 25 años no ha alterado en modo alguno el trato preferente que ha recibido el complejo militar-industrial español, privilegiado en la confección de presupuestos y políticas públicas y fuertemente imbricado en las esferas de poder del Estado”, apunta Quique Sánchez, también investigador del Centre Delàs y autor del informe. Tal como explica el autor en la publicación, estos altos niveles de connivencia entre industria militar, Fuerzas Armadas y Gobierno explican la creciente tendencia armamentista del Estado español y se plasman a menudo en prácticas de dudosa ética o directamente ilegales, como ejemplifican varios casos de corrupción, tráfico de influencias o ventas de armas a países implicados en conflictos armados.

*Consultar y descargar la petición “Armas o salud” aquí.

*Consultar y descargar el resumen ejecutivo y el informe completo del Centre Delàs d’Estudis per la Pau “El gasto militar real del Estado español para 2022. Las inversiones en armas disparan el presupuesto en defensa en plena pandemia” aquí.


gasto militar /