Redacción •  Catalunya •  10/09/2022

Oposició ciutadana al gasoducte MidCat per no tenir en compte la crisi energètica ni l’emergència climàtica

  • La plataforma en Resposta al MidCat s’ha reactivat davant les intencions d’alguns països i actors a tirar un projecte que apuntala un model energètic fòssil i que va en contra dels objectius climàtics.
  • Desmenteixen que pugui donar resposta a la seguretat energètica en un context d’exhauriment dels combustibles fòssils i menys amb la urgència i les limitacions tecnològiques actuals.
Oposició ciutadana al gasoducte MidCat per no tenir en compte la crisi energètica ni l’emergència climàtica

Aquest dijous la plataforma Resposta al Midcat, juntament amb altres entitats socials i ecologistes, ha realitzat una roda de premsa per exposar els motius pels quals se segueix oposant al gasoducte. A la roda de premsa, efectuada davant de la Generalitat de Catalunya a Girona, han explicat que s’”han hagut de reactivar a causa de les intencions dels governs espanyol i alemany, i a les que s’ha sumat el president català Pere Aragonès o la patronal espanyola, de tornar apostar per un projecte ja arxivat fa quatre anys per l’elevat cost, la seva dubtosa rendibilitat i el poc interès francès“.

A més dels motius que ja van dur-los a oposar-s’hi al seu dia, i davant del nou context d’emergència climàtica i crisi energètica, la plataforma ha volgut remarcar que seguir desenvolupant infraestructures gasístiques no fa més que “continuar finançant una indústria fòssil, que només beneficia a energètiques, constructores i bancs” i “que ens allunya dels objectius comunitaris de descarbonitzar l’economia i arribar a la neutralitat de carboni el 2050”.

Així mateix han volgut desmentir algunes informacions donades aquests dies pels diferents actors interessats, sobretot en referència al que fa a la seguretat energètica o a deixar de dependre del gas rus. En aquest sentit, han afirmat que a través del MidCat només es podria substituir poc més del 2% del gas rus, passant a dependre de països que tampoc són garantia de futur, ja sigui per qüestions geopolítiques o perquè les reserves d’aquest combustible arribarà al seu zenit d’extracció en pocs anys. En referència a les declaracions de la Ministra de Transición Ecológica, Teres Ribera, la plataforma a reblat que ni hi ha capacitat de realitzar aquesta obra en menys d’un any, com també ja havia declarat el govern francès, ni tampoc és viable fer-la servir per transportar hidrogen. Un hidrogen, han matisat, que avui dia és majoritàriament no renovable i fòssil, i que requereix d’una despesa energètica per generar-lo molt més gran (entre 2 i 3 vegades) que l’energia obtinguda de la seva combustió.

Per finalitzar, han deixat clar que aquesta no és una oposició només des del territori, o d’uns sectors molt concrets de la població, sinó que hi ha en joc el nostre futur, i que fa temps que la comunitat científica ens està advertint de la necessitat d’un canvi de rumb en política energètica i d’abandonar els combustibles fòssils. Les seves portaveus han fet una crida a la societat i als països ha defensar els interessos comuns per sobre dels particulars. I han instat als governs espanyol, alemanys, català, així com a la Unió Europea, a “oposar-se a projectes com aquests i a seguir buscant solucions sense ignorar l’exhauriment dels combustibles fòssils, apostant per combatre l’Emergència Climàtica, mirant la preservació del territori i acceptant les limitacions tècniques i tecnològiques actuals i futures”.

A preguntes dels mitjans, les portaveus han recalcat la determinació de la plataforma a oposar-se al MidCat i han avançat que s’estan reorganitzant i estan preparant mobilitzacions i accions si se segueix tirant endavant la idea de construir aquest, o qualsevol altre, projecte de gasoducte.


gasoducto MidCat /