Redacción •  Catalunya •  01/06/2024

Asens: “Si ahir vam aconseguir l’amnistia quan semblava impossible, clar que podem aconseguir l’oficialitat del català a Europa”

  • Estrella Galán: “Votar Comuns i Sumar el 9J serveix per fer fora a Feijóo i els seus socis de la ultradreta d’Europa i d’Espanya, i perquè el govern progressista continuï avançant“.
Asens: “Si ahir vam aconseguir l’amnistia quan semblava impossible, clar que podem aconseguir l’oficialitat del català a Europa”

Els Comuns celebren el seu acte central de campanya per a les eleccions europees davant de 500 persones a Sabadell amb el candidat Jaume Asens, la vicepresidenta segona del Govern Yolanda Díaz, la cap de llista de Sumar Estrella Galán, el ministre de Cultura Ernest Urtasun, i el portaveu de Catalunya en Comú Joan Mena.

El candidat dels Comuns, Jaume Asens, ha assenyalat quina ha de ser la següent fita dels i les catalanes: “Si ahir vam aconseguir l’amnistia a l’Estat quan semblava impossible, clar que podem aconseguir l’oficialitat del català a Europa”. Asens considera “una anomalia democràtica” que una llengua com el català “amb 10 milions de parlants a Europa no pugui utilitzar-se amb normalitat a les institucions de la Unió Europea”. Per això, “ara que és oficial al Congrés i Senat, la següent passa és a les institucions europees”, ha arengat el candidat.

Asens ha apuntat que el 9 de juny els europeus i les europees es juguen quina UE volen: “O l’Europa del despotisme financer o l’Europa de les forces progressistes, l’Europa que vol retallar drets o l’Europa que vol retallar privilegis, l’Europa de la guerra o l’Europa de la pau”. L’advocat també ha enviat un missatge per als socialistes: “El PSOE diu que va a Europa a defensar els nostres drets, però tenim memòria i recordem que a Europa han votat unes normes fiscals juntament amb el PP que ens tornen a l’austeritat i salven els bancs en comptes de les persones”.

La cap de llista de Sumar Estrella Galán, ha indicat que “votar als Comuns i a Sumar el pròxim 9 de juny val per dos, perquè serveix per fer fora a Feijóo i els seus socis de la ultradreta d’Europa i d’Espanya, i serveix perquè el govern progressista continuï avançant i marcant el camí al PSOE”. Galán ha demanat derogar el pacte migratori i d’asil de la Unió Europea: “El nostre mapa no té murs. Calen vies legals i segures, i plenes garanties del dret a asil. Davant de les concertines, volem hospitalitat i acolliment”. La candidata ha apel·lat a la ciutadania a repetir l’històric resultat del 23 de juliol a les eleccions europees “per posar data de caducitat a la dreta i extrema dreta del nostre país”.

La vicepresidenta segona del Govern Yolanda Díaz, que avui s’ha reunit avui amb seccions sindicals del Banc Sabadell i UGT, ha interpel·lat la banca: “Els hi diem a aquells que tenen beneficis enormes que no només han de pagar els seus impostos, sinó que han de garantir condicions justes als seus treballadors i treballadores”. La ministra de Treball també ha posat d’exemple la mesura del ministre Bustinduy de multar les aerolínies que cobren per l’equipatge de cabina: “Ha dit ben alt i clar a les aerolínies que incompleixen amb els drets de les persones consumidores que s’ha acabat”.

Quant als drets dels treballadors i treballadores europees, Díaz ha cridat a evitar el dúmping social: “No volem competir entre els treballadors europeus, sinó condicions dignes per a tots. Que competeixen ells, els de dalt, no nosaltres”. Finalment, la vicepresidenta a ha instat a una nova “marea democràtica que el 9 de juny doni una rebolcada democràtica a Feijóo i Abascal”.

El ministre de cultura Ernest Urtasun ha fet referència al genocidi palestí i la resposta que ha de donar el Govern de coalició i la Unió Europea: “No deixarem d’exigir l’embargament d’armes a Israel i que Netanyahu rendeixi compte davant dels tribunals. Espanya necessita sumar-se a la denúncia de Sud-àfrica, embargament total d’armes i suspendre les relacions diplomàtiques amb el govern d’Israel”.

Urtasun ha retret el viatge de la ultradreta per fotografiar-se amb el líder israelià: “Vull condemnar amb fermesa la fotografia d’Abascal amb el carnisser de Rafah, però també la vergonya que Feijóo no hagi condemnat aquesta imatge”. El ministre dels Comuns també ha destacat la fita aconseguida ahir al Congrés dels Diputats amb la llei d’amnistia: “No és cap concessió, és l’afirmació d’aquesta Espanya democràtica que representem des de Sumar i des dels Comuns”.

Per la seva banda, el portaveu de Catalunya En Comú i regidor dels Comuns a l’Ajuntament de Sabadell, Joan Mena, ha apel·lat als votants a apostar per “una Europa allunyada de l’odi, de les guerres, l’Europa del soroll i les retallades”. Mena ha destacat la importància de la Unió Europea: “D’Europa depèn quina hipoteca paguem, quin marc laboral tindrem a Espanya, si apostem per trens o per més autopistes com el Quart Cinturó que no volem”. Davant d’això ”necessitem una esquerra forta, verda, feminista i pacifista” i, per això, ningú millor que Jaume Asens, “un company que portarà a Brussel·les la seva honestedat i la defensa dels drets de les persones més vulnerables; l’Europa del benestar”.


Elecciones catalanas /