Redacció •  Catalunya •  28/08/2019

CatECP demana la compareixença del conseller de Treball per explicar les actuacions del Govern davant les amenaces d’Endesa a les famílies vulnerables i als ajuntaments

El grup exigeix a la Generalitat que faci front a la “intolerable actuació” de l’empresa elèctrica i defensi els ajuntaments i les persones afectades.

CatECP demana la compareixença del conseller de Treball per explicar les actuacions del Govern davant les amenaces d’Endesa a les famílies vulnerables i als ajuntaments

Catalunya En Comú Podem ha demanat la compareixença del conseller de Treball, Chakir El Homrani, perquè expliqui a la Comissió de Treball, Afers Socials i Famílies quines mesures ha emprès la Generalitat en motiu de la carta enviada per Endesa a Ajuntaments reclamant el pagament del 50% del deute de famílies vulnerables.

El grup considera que “la carta d’Endesa a les famílies vulnerables i als ajuntaments és del tot intolerable tant pel fons, perquè menysté la realitat social de la pobresa energètica i la legislació catalana que protegeix les persones vulnerables; com per la forma, perquè és una amenaça inacceptable als ajuntaments i a les persones afectades”, explica el diputat David Cid.

Catalunya En Comú Podem, que també ha registrat diverses preguntes escrites al Govern sobre aquesta qüestió, defensa que “el Govern ha de tenir un posicionament públic clar i coherent en defensa dels ajuntaments i de les persones afectades”. Cid afegeix que la Generalitat “ha de posar en marxa tots els mecanismes jurídics i polítics per fer front a l’actuació d’Endesa i ha de desenvolupar plenament la llei 24/2015 per garantir la protecció de les persones vulnerables i que el deute acumulat per les famílies sigui assumit per les empreses”.

En aquest sentit, CatECP també ha demanat la compareixença de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, perquè expliqui en comissió quin és l’estat dels convenis a firmar amb les empreses subministradores de gas i electricitat en el marc d’aquesta llei. El grup demana al Govern que obri un expedient informatiu a Endesa i que procedeixi, en cas d’incompliment de la llei 24/201 5, a un expedient sancionador.

En la proposta de resolució que també ha registrat el grup, Catalunya En Comú Podem considera que el Govern ha de reclamar a Endesa que retiri la carta enviada als alcaldes i alcaldesses i elaborar abans d’un mes un protocol que obligui les empreses subministradores d’energia a instal·lar comptadors socials provisionals als habitatges de persones en situació de vulnerabilitat.  Cid considera que el president de la Generalitat s’hauria d’implicar directament en aquesta qüestió i recorda que “el deure del Govern és garantir el dret als subministraments bàsics a totes les persones que viuen a Catalunya”.


Catalunya en Comú-Podem /  Endesa /