Redacció •  Catalunya •  16/04/2019

Maltractadors a l´administració pública àrea metropolitana de Barcelona

El 6 de març, la Secció Sindical de CGT a l’Àrea Metropolitana de Barcelona va demanar que s’obrís un expedient disciplinari a  Francesc Magrinyà Torner, Director de l’Àrea de Planificació Estratègica, per la seva reiterada manca de respecte a treballadors/es d’aquesta ÀMB. Aquesta manca de respecte va estar produint-se públicament cap a la seva primera secretària (l’havien sentit més persones que a qui es dirigia), va arribar a qüestionar de males maneres i amb total falta de sensibilitat els drets que el personal de la casa té per conveni i va seguir actuant assetjant també a la seva darrera secretària, a la qual va afectar la seva salut i va estar un mes i mig de baixa per depressió.

Maltractadors a l´administració pública àrea metropolitana de Barcelona

Ja en el cas del maltractament a la primera secretària, CGT havia posat una demanda d’expedient sancionador i, respectant la voluntat d’aquesta, que temia pel seu futur professional a l’ÀMB, va retirar-la amb l’advertiment que si tornaven a passar fets  d’aquest tipus demanaria de nou que se li obrís un expedient. CGT va parlar amb ell per deixar-li tot això ben clar i també amb la seva superior jeràrquica, la Vicepresidenta Janet Sanz, qui va agrair el gest i es va comprometre a que no passaria més.

Aquesta reunió amb Janet Sanz va ser el 25 d’octubre de 2016, però dos anys i tres mesos més tard, el 28 de febrer de 2019 la CGT es va haver de reunir de nou amb ella per dir-li que aquest “senyor” havia tornat a cridar i vexar als seus empleats/des. L’anterior secretària va poder “fugir” d’ell a inicis del 2017. La nova secretària es va adonar com anava tot amb aquest personatge i abans de l’any ja va demanar el trasllat, encara que després es va retractar (és interina). Però romandre allà li va afectar la seva salut i finalment va estar un mes i mig de baixa per depressió.

Al març d’enguany, en un primer moment semblava que s’obria un expedient informatiu al Director d’Àrea esmentat, però de seguida es va decidir derivar-ho per qüestions de Seguretat i Salut adduint que aquest era un càrrec polític i era a la seva formació -Grup Metropolità Entesa- a qui li corresponia prendre decisions al respecte de la seva situació. Aquesta formació va decidir que la feina que estava fent era molt bona i havia d’acabar-la, però admetia que hi havia un problema relacional amb els seus subordinats/des pel que el gabinet de Presidència de l’AMB assumia directament als seus treballadors/es, se li separava físicament d’aquest personal i se li prohibia donar-li instruccions directes (veure’s Decret de Presidència i annex al Decret adjuntats a aquest correu).

El 8 d’abril, un mes més tard dels fets relatats, la CGT a les Entitats metropolitanes ha demanat que s’obri de nou un expedient sancionador (sol·licitud registrada en document annex), aquesta vegada a Gemma Calvet Barot, Directora de l’Agència de Transparència, per fets similars de maltractament a les treballadores al seu càrrec, que han arribat a afectar la salut de diverses d’elles i, fins i tot, provocat la incapacitat laboral temporal d’una d’elles per ansietat.

A dia d’avui som a l’espera que el Departament de RRHH actuï protegint a les treballadores d’aquesta agència, tal com va fer en l’anterior cas.

Gemma Calvet, ja ha tingut algunes actuacions més que dubtoses com el fet de compaginar el sou de l’AMB amb la indemnització que reben els ex-diputats del Parlament de Catalunya sense feina durant un mes i mig aproximadament. La seva gestió ha estat de tot menys transparent, com només entrar a l’AMB traslladar l’Oficina de Transparència de la seu de l’AMB (a la Zona Franca) a un pis del carrer de Madrazo, ben allunyat de la institució a la qual serveix; després ha teledirigit concursos en contractació del seu personal i els/les ha fet la vida impossible assetjant amb treballs absurds o que no corresponen, donant indicacions contradictòries, ficant-se en la vida personal …

Gemma Calvet es preocupa d’aparentar molt en jornades a les que convida gent quan més mediàtica millor, però dirigeix l’Oficina de Transparència de la manera més opaca possible. Pensem que la CUP s’ha equivocat quan l’ha proposat com nova Síndica de Greuges de Catalunya (i ella ràpidament ha acceptat la proposta al seu compte de tuiter) a aquesta persona que presumeix d’enamorada del Drets Humans i no respecta ni tan sols els del personal al seu càrrec.


CGT Barcelona /