Redacció •  Catalunya •  09/11/2016

Dues activistes palestines expertes en qüestions de gènere visitaran Catalunya entre el 15 i el 20 de novembre

Sama Fayez Aweidah, directora del Women’s Studies Centre,  treballa des de fa més de 20 anys per millorar la perspectiva de gènere en l'educació i en les polítiques públiques. Hanan Abu Ghosh, experta en salut sexual i reproductiva, defensa que la lluita contra les violències masclistes s'ha d'abordar també des de les organitzacions de salut

Dues activistes palestines expertes en qüestions de gènere visitaran Catalunya entre el 15 i el 20 de novembre

Sama Fayez Aweidah i Hanan Abu Ghosh són activistes palestines especialitzades en qüestions de gènere. Cada una des del seu camp de treball, tenen àmplia experiència en la defensa dels drets de les dones i ara han estat convidades a Catalunya per l’associació Hèlia Dones en relació a dos projectes, un finançat per l’Ajuntament de Barcelona i l’altre per l’Agència Catalana de Cooperació i Desenvolupament. Participaran en diverses xerrades i trobades amb entitats i activistes catalanes, per intercanviar experiències i punts de vista tant en la lluita feminista com en la defensa dels drets de la població palestina. Participaran al XIIè Fòrum Contra les Violències de Gènere, organitzat per la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere i també tenen previstes reunions amb representants de partits polítcs i institucions catalanes i estaran disponibles per fer entrevistes amb els mitjans que ho sol·licitin.

Sama Fayez Aweidah és la directora del Women’s Studies Centre de Jerusalem i és membre fundadora de la Federació Palestina de Comitès de Dones (PFWAC) , el primer comitè de base que demanava la integració de la lluita social a la lluita nacional.

Fayez  Aweidah és investigadora a l’Institut Àrab de Drets Humans a Tunísia i en aquests moments lidera una recerca sobre la participació de les dones palestines a la vida pública, les condicions econòmiques de les dones a Jerusalem i la sortida laboral de les universitàries palestines.

Com a experta en qüestions de gènere ha col·laborat amb ONU Dones, l’Organització Internacional del Treball, l’Organització Mundial de la Salut, el Programa de Desenvolupament de Nacions Unides i la UNESCO. També forma part del  Comitè Directriu del Fòrum Euro Med i de la Xarxa Palestina d’Organitzacions No Governamentals i ha participat en diverses ocasions en conferències internacionals sobre qüestions de gènere i dones.

El 1995 també va organitzar el primer programa de fomració en gènere per a formadores a Palestina i durant set anys (2001-2008) va  ser la coordinadora regional del  Palestinian Women’s Research & Advocacy Programme.

Hanan Abu Ghosh és activista en drets de les dones i és experta en salut sexual i reproductiva. Treballa com a directora del  programa de Salut de les Dones del Health Work Committees des d’on defensa que la lluita contra les violències masclistes no s’ha de dedicar només a organitzacions legals i de drets humans sinó que les organitzacions de la salut haurien de ser el punt d’entrada per tractar temes de violències masclistes i construir així una relació de confiança entre les dones i les proveïdores de salut.

Abu Ghosh té experiència àmplia en formació i recerca en temes relacionats amb els drets de la salut sexual i reproductiva i les violències masclistes. També ha estudiat a fons les violacions dels drets de les dones palestines perpetrades pe l’Estat d’Israel i la seva relació amb les violències masclistes en àmbit internacional.

Convençuda que l’educació i l’autodesenvolupament són un camí i no una destinació, sempre aposta per seguir aprenent i per l’educació contínua.


Palestina /