Redacción •  Catalunya •  03/04/2017

Barcelona En Comú defensa que el procés d’Un País en Comú garanteix la màxima participació i seguretat en les votacions i els debats polítics

L'actual procés de participació i votació compleix tots els punts de l'acord signat amb Podem Catalunya.

Barcelona En Comú defensa que el procés d’Un País en Comú garanteix la màxima participació i seguretat en les votacions i els debats polítics
L’actual procés de debat i conformació dels òrgans transitoris del nou espai polític a Catalunya compleix amb les màximes facilitats per a la participació i la votació de totes les persones que en vulguin formar part. Aquest procés també garanteix el compliment de les tres condicions posades sobre la taula per part de la direcció de Podem a partir de la consulta realitzada a les seves bases. Barcelona En Comú rebutja així que no es donin les condicions exigides per la direcció de Podem i defensa que aquesta participació s’ha de donar en el marc d’unes garanties democràtiques i de seguretat iguals per tothom. De fet, volem constatar que només s’ha retirat una de les candidatures i que hi ha molta gent de Podem que segueix participant activament del procés.
 
En el moment que es va obrir el procés de presentació de candidatures, el passat 22 de març, es va publicar el reglament electoral que regeix aquest procés d’eleccions primàries, i pel qual totes les candidatures que es presenten accepten implícitament aquest calendari. En total, s’han presentat 11 candidatures individuals i per equips per a la comissió executiva i 24 per a la coordinadora nacional. La diversitat de candidatures -algunes d’elles conformades per membres de Podem- reflecteix la pluralitat del que és i vol ser el nou espai polític català: un espai obert a tothom que vulgui implicar-se en la lluita per un model de país més just i sobirà, que posi les persones al centre de la política.
 
La construcció d’aquest nou subjecte polític precisa indispensablement d’un espai de participació comú i obert a tota la ciutadania, en igualtat de condicions, vingui d’on vingui. Aquest ja l’estem construint amb la il·lusió que ha despertat en la ciutadania, amb una base social activista i militant nova, i amb els diferents partits confluents en aquest projecte. Després de la consulta de Podem, vam trobar la fórmula per integrar les persones d’aquest partit polític amb totes les facilitats al demos comú, però sense posar en risc la participació i la seguretat de les votacions, i vam signar un acord que permetia un nou punt de trobada i construcció, incorporant molts dels plantejaments fets per la direcció del partit lila. Les altres dues condicions també estan garantides i complides segons preveu l’acord: el sistema de presentació de llistes obertes sense possibilitat de copar el 100% dels llocs dels diferents òrgans garanteix la proporcionalitat; i el codi ètic que forma part de l’acord va ser ratificat a la reunió del darrer grup impulsor el passat diumenge i es portarà a votació a l’assemblea del dia 8 d’abril.
 
Davant la retirada de la candidatura presentada per l’actual secretari general de Podem, Albano Dante Fachín, des de Barcelona en Comú lamentem aquesta decisió de no sumar-se al nou espai malgrat que s’està complint amb tot l’acordat de la següent manera:
 
1) La creació d’un cens electoral comú amb garanties. A l’acord signat el passat 21 de març entre totes les organitzacions que impulsen el projecte es diu textualment: «Els que s’inscriguin en la votació conformaran un cens comú. La gestió del cens de persones de PODEM que participin del procés de votació de la direcció provinent del portal de PODEM la decidirà la direcció de PODEM.» Els equips tècnics han plantejat diverses opcions legals i tècnicament viables perquè sigui possible. Però actualment, Podem fa una proposta alternativa que implica l’existència de dos censos separats amb diferents garanties i processos de verificació.
 
2) Els processos de verificació i els punts de verificació presencial. Aquests tenen com a objectius reduir els efectes de la bretxa digital (persones grans poc familiaritzades amb els entorns digitals o sense telèfons mòbils) i servir com a element de dinamització de la participació per a activistes, militants i ciutadania en general. Tot el procediment relacionat amb la verificació presencial ha estat dissenyat per oferir les màximes garanties democràtiques i seguretat.
 
Més enllà dels posicionaments públics d’una de les candidatures presentades, o millor dit d’alguns dels membres que integren una candidatura, volem confirmar que hi ha molta gent de Podem que està participant d’aquest procés de primàries pels òrgans de transició, que ha participat en els diversos tallers fets al territori i que s’està inscrivint i verificant per poder participar en l’Assemblea Constituent del 8 d’abril per debatre i aprovar juntes els documents polítics d’aquest nou espai que busca acabar amb hegemonia convergent i del 3%.
 

Tothom que vulgui podrà inscriure’s a Un País en Comú i participar en les votacions i en l’assemblea constituent. Us esperem!


Barcelona en Comú /  Un País en Comú /