Redacció •  Catalunya •  01/12/2018

Ada Colau i Bernie Sanders posen en valor les aliances internacionals per enfrontar-se a Trump, Bolsonaro i Salvini

La trobada que se celebra a Burlington (Vermont) aquest cap de setmana ha servit per debatre sobre la necessitat d'un moviment progressista global.

Ada Colau i Bernie Sanders posen en valor les aliances internacionals per enfrontar-se a Trump, Bolsonaro i Salvini

Ada Colau i Bernie Sanders han posat en relleu la necessitat de construir aliances per frenar l’auge de l’extrema dreta. Així ho han manifestat durant la trobada que tots dos han compartit en l’acte organitzat pel Sanders Institute a Burlington (Vermont). «Enfront de la dreta que alimenta la por dels nostres veïns, necessitem construir esperança. I construir aquesta esperança junts, amb els altres i no contra els altres. Únicament en aquest camí, amb aliances construïdes des de baix, podem vèncer als Salvinis, Bolsonaros i Trumps del món», ha dit Ada Colau.

Colau ha estat convidada a participar en una taula rodona on a més del senador Bernie Sanders, han participat l’ex ministre de Finances grec, Yanis Varoufakis; l’economista Jeffrey Sachs; Niki Ashton, membre de Canadian House of Commons; i l’economista i periodista David McWilliams. En aquesta taula s’ha de debatut sobre la necessitat d’un moviment progressista internacional. L’alcaldessa ha remarcat la importància d’aquesta iniciativa. “Ara mateix la racista, violenta, homofòbica i sexista extrema dreta s’està organitzant. Necessitem amplificar totes les alternatives que estem construint al voltant del món. Per provar que no estem sols i que el canvi és possible”, ha manifestat Colau.

Durant la seva intervenció, Colau també ha explicat les mesures posades en marxa a Barcelona orientades a la millora de les condicions de vida del conjunt de la ciutadania. “Avui Barcelona és la ciutat amb major inversió social de l’Estat”, ha remarcat Colau, qui ha recordat no es tracta únicament d’incrementar la inversió social sinó que, a més, s’estan realitzant canvis estructurals i ha posat com exemple la creació el primer operador elèctric que ofereix energia 100% renovable, Barcelona Energia.

“Per primera vegada, el govern de la ciutat està plantant cara a les multinacionals que especulen a la nostra ciutat”, ha manifestat Colau, qui ha subratllat que des de l’Ajuntament s’està obligant a les empreses a pagar els seus impostos (60 milions). “Inspirades per altres ciutats, estem obligant a que les promocions privades destinin un 30% a habitatge assequible”, ha dit l’Alcaldessa de Barcelona, qui també ha recordat les multes que es van posar a Airbnb per anunciar apartaments il·legals.

Colau ha dit que participar en aquesta trobada no solament és rellevant per compartir experiències, sinó també perquè “des del principi, tal com teníem clar que el nivell local era important, també teníem clar que ho era el nivell internacional, perquè les ciutats és on els canvis globals es materialitzen, tals com el canvi climàtic, les noves tecnologies, les migracions o la lluita contra l’especulació”. En aquest sentit, l’Alcaldessa ha remarcat que per aquest motiu es treballa juntament amb altres ciutats compartint estratègies per a la xarxa de ciutats refugi a Europa, amb la defensa del dret a l’habitatge a les Nacions Unides o treballant juntes per negociar amb Aribnb o Uber.

Per la seva banda, el senador estatunidenc ha manifestat la seva preocupació per com la dreta està governant els Estats Units: “Trump va ser president perquè ningú no parlava del dolor que hi ha en aquest país. Des que ell governa, l’expectativa de vida ha caigut per tercer any consecutiu. Cal que desenvolupem una agenda que atengui els problemes de tots els ciutadans, no només de l’1%. Cal que parlem del poder que té Wall Street, del poder que tenen les farmacèutiques, les companyies d’assegurances, la indústria de combustibles fòssils”, ha dit.

Taula d’alcaldes i alcaldesses

Colau també participa aquest matí amb Bill de Blasio, alcalde de Nova York; Carmen Yulin Cruz, alcaldessa de San Juan (Puerto Rico); i Michael Tubbs, alcalde de la ciutat californiana de Stockton, en una taula rodona per compartir l’experiència de Barcelona i el paper que juguen les ciutats en l’aprofundiment democràtic i la defensa dels drets humans.

La trobada del Sanders Institute ha reunit aquests dies a 250 líders mundials per reflexionar sobre un futur millor. Aquest Institute es va fundar al juny del 2017 i es basa en la idea que una democràcia viva requereix d’una ciutadania informada, un debat públic cívic i unes idees valentes. La seva missió és revitalitzar la nostra democràcia mitjançant la mobilització de persones, organitzacions i mitjans en la cerca de solucions progressistes als reptes econòmics, ecològics, racials i de justícia social.


Ada Colau /  Barcelona /  Bernie Sanders /  Partido Demócrata /