Redacción •  Catalunya •  28/05/2023

La construcció d’un nou contracte social i la lluita contra l’austeritat, claus del XV Congrés de la Confederació Europea de Sindicats

  • CCOO de Catalunya, mitjançant el seu secretari general, Javier Pacheco, participa en la delegació de CCOO al XV Congrés de la CES en el seu 50è aniversari, els dies 23, 24, 25 i 26 de maig a Berlín. La Confederació Europea de Sindicats (CES) representa a 91 sindicats de 38 països de tot el continent europeu.
La construcció d’un nou contracte social i la lluita contra l’austeritat, claus del XV Congrés de la Confederació Europea de Sindicats

En el marc del congrés, el debat ha estat protagonitzat pels recents anuncis de la Comissió Europea de recuperar les regles fiscals per controlar l’evolució dels dèficits dels estats membres, propiciant així el retorn de les polítiques de retallades en un marc d’austeritat econòmica. Això pot dificultar tant la recuperació de les estructures de drets socials dels diferents països de la Unió Europea com la de l’activitat econòmica, que és el motor de la creació d’ocupació i la reducció de les desigualtats i la pobresa provocada per la gestió de la crisi financera i les conseqüències de la COVID-19.

El sindicalisme europeu denuncia i combat les polítiques d’austeritat econòmica que comporten retallades públiques i afecten negativament l’ocupació i les condicions de treball, tot arrossegant a la baixa els salaris i les condicions laborals de milions de treballadors i treballadores al continent.

El pilar social europeu ha de configurar un nou contracte social per al segle XXI que respongui als importants reptes de la ciutadania davant la digitalització, el canvi climàtic i l’erradicació de la discriminació entre dones i homes, immigrants i joves.

Incrementar salaris per posar fi a la pobresa laboral, erradicar les bretxes salarials, garantir millors ocupacions per a les dones, per al jovent i les persones migrants, millorar la participació dels treballadors i treballadores en l’organització del treball, reduir temps de treball i millorar els usos dels temps socials i de cures i reforçar les inversions públiques per al desenvolupament de sectors emergents de l’economia i la reindustrialització a Europa, així com els sistemes de protecció social, aquests són els eixos del debat que han estat presents en les intervencions de la majoria de sindicats al congrés i que configuren la proposta dels sindicalisme europeu representat per la CES.

Des de CCOO de Catalunya reforcem el compromís amb el sindicalisme internacional com a millor resposta als reptes globals que afronta la classe treballadora.


Sindicalismo /