Redacció •  Catalunya •  31/03/2022

Rufián, a Sánchez: «Per què reconeix el dret d’Ucraïna a existir davant de Rússia i no el del Sàhara a existir davant del Marroc?»

El portaveu del Grup Republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ha denunciat el cinisme del govern espanyol pel seu canvi de posició respecte al Sàhara i ha reclamat canvis estructurals per resoldre els efectes d’una crisi que, a diferència de moltes mesures, «no acabarà el 30 de juny».

Rufián, a Sánchez: «Per què reconeix el dret d’Ucraïna a existir davant de Rússia i no el del Sàhara a existir davant del Marroc?»

El portaveu del Grup Republicà al Congrés dels Diputats Gabriel Rufián, ha retret aquest dimecres al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que el paquet de mesures en resposta a la crisi siguin només pedaços conjunturals i no resolguin els problemes de fons. “És que al juliol s’acaba la guerra? És que al juliol s’acaba la crisi?”, ha dit.

En la seva intervenció al ple del Congrés, Rufián també ha denunciat el cinisme del govern espanyol pel seu canvi de guió respecte al Marroc i al seu conflicte amb el Sàhara Occidental. «Per què s’envien tancs a un tirà com Putin i, en canvi, cartes a un altre tirà com Mohamed VI? Per què per al seu govern mereixen menys drets els sahrauís que els ucraïnesos?”, s’ha preguntat.

Rufián ha contestat d’aquesta manera a Pedro Sánchez, que compareixia al Congrés per donar compte de l’última cimera europea –ho ha de fer per llei- i on també s’ha parlat de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia i de l’acord d’Espanya amb el Marroc per avalar la solució marroquina davant del conflicte del Sahara Occidental, que passa bàsicament per deixar de reconèixer el seu dret a l’autodeterminació desobeint, d’aquesta manera, les resolucions de l’ONU. “Han violentat 74 resolucions de les Nacions Unides”, ha recordat.

En relació a la crisi, el portaveu republicà ha exigit que en matèria energètica l’Estat espanyol abandoni el model marginalista. “Per què en aquest país totes les energies s’acaben pagant al preu de la més cara? És a dir, al preu del gas”. I ha posat un exemple: “És com anar al súper i comprar cebes, ous, patates i percebes, i que al passar per caixa t’ho cobrin tot al preu dels percebes. Absurd, oi? El súper és el mercat energètic, els percebes són el gas i l’estafa que fan en la caixa és la factura de la llum que acaba pagant la gent cada mes”. Això ha d’acabar, ha dit Rufián.

“Aquesta vegada aquest país i aquesta situació no s’arreglaran amb el talonari del dèficit públic; aquesta vegada aquest país i aquesta situació només s’arreglaran amb canvis estructurals i no sols conjunturals: autonomia energètica, descarbonització de l’economia, justícia social i intervenció publica”.

 La crisi no s’arreglarà amb el talonari del dèficit públic: cal autonomia energètica, descarbonització de l’economia, justícia social i intervenció publica 

Gabriel RufiánPortaveu del Grup Republicà al Congrés de Diputats

En un altre nivell, el portaveu republicà també ha criticat la temporalitat de les mesures aprovades pel govern en el pla de xoc, com l’increment d’un 15% de l’Ingrés Mínim Vital o un increment màxim del 2% en els lloguers, però només fins al 15 de juny. Com també que no hi hagi increments similars en pensions no contributives o que es pretenguin frenar els acomiadaments abusius davant l’excepcionalitat del moment quan amb la Reforma Laboral aprovada fa pocs dies “ho haurien pogut resoldre definitivament”. “De què serveix que hi hagi cada vegada més indefinits si se’ls pot acomiadar com si fossin temporals?”, ha dit Rufián.

Capítol a part ha estat la posició del govern espanyol amb el Sàhara i la incoherència respecte a la que s’està tenint amb Ucraïna i els seus refugiats. “La geopolítica té raons que la decència no entén”, ha dit Rufián. “Per què el Govern defensa el dret del poble ucraïnès a existir enfront de Rússia però traeix el dret a existir del poble sahrauí enfront del Marroc?”, ha preguntat.

Pel diputat republicà, això també ho explica el conflicte a l’est d’Europa. La guerra de Rússia a Ucraïna, ha dit, és entre dos dels principals exportadors de blat, blat de moro i oli de gira-sol del món. «I en un món en què el menjar cotitza a la Borsa de Chicago, una guerra entre aquests dos països incrementarà els preus del cereal i del pa en un 50%, matant literalment de fam milers de persones a Àfrica”.

“Què aconsegueix el goven abandonant aquest poble? Doncs és dur i dramàtic haver-ho de dir. Simplement, bescamvia principis per més control marroquí a la anca de Ceuta i Melilla», ha sentenciat Rufián”.


ERC /