Redacció •  Catalunya •  28/09/2021

ECP exigeix que Marlaska rectifiqui al seu ‘número dos’ per les declaracions sobre la comissaria de Via Laietana

Gerardo Pisarello: “La millor disculpa és convertir la comissaria en un espai memorial”.

ECP exigeix que Marlaska rectifiqui al seu ‘número dos’ per les declaracions sobre la comissaria de Via Laietana

Gerardo Pisarello, diputat d’En Comú Podem i secretari primer de la Mesa del Congrés, ha demanat al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que “es desmarqui o corregeixi” les declaracions del secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz, que aquest dilluns va definir la seu central de la Policia Nacional a la Via Laietana de Barcelona com un “símbol d’un servei públic des del qual diverses generacions de policies han contribuït a enfortir la democràcia”.

Pisarello considera que aquestes declaracions “ofenen la memòria democràtica” perquè “esborren la història de violència que amaguen els calabossos i sales d’interrogatori d’aquesta comissaria” des de la seva creació durant la dictadura de Primo de Rivera i sobretot durant el franquisme. “Un alt càrrec del Ministeri de l’Interior hauria de saber que aquesta comissaria va ser durant la dictadura el centre d’operacions dels temuts germans Creix, que van liderar la Brigada Políticosocial i van torturar a desenes d’antifranquistes”, ha afirmat el diputat.

El secretari primer de la Mesa ha recordat a més que existeix una placa col·locada a la comissaria per a denunciar la brutalitat dels torturadors franquistes i per a recordar la dignitat dels qui van resistir la dictadura i que el Congrés va aprovar fa quatre anys que la Prefectura de la Policia es convertís en un museu de la memòria històrica. “La millor disculpa és honrar el compromís adquirit per aquest Congrés perquè la Comissaria de Via Laietana sigui el que ha de ser: un Centre Memorial de la Repressió Antifranquista”, ha asseverat.

D’altra banda, Pisarello ha anunciat que ha protestat a la Mesa per l’actuació del diputat de Vox que va dir “bruixa” i “borratxa” a una diputada socialista i després es va negar a abandonar el ple. “Creiem que si aquest tipus d’actuacions es repeteix la resposta no pot ser una simple reconvenció verbal perquè en realitat aquestes interrupcions amb insults, amenaces i coaccions per part de Vox no són ni un fet aïllat, ni una casualitat; és obvi que estan actuant com una arma estratègica dissenyada per a acoquinar les intervencions dels diputats, i especialment de les diputades, que estan en l’ús de la paraula”, ha denunciat.

Una de les vies per a evitar aquestes situacions, ha dit Pisarello, és exigir que es compleixi el reglament del Congrés. “I si un diputat no es disculpa després de proferir insults i insisteix a no abandonar el recinte després de successius tocs d’atenció, no se li hauria de permetre assistir a la sessió següent i fins i tot hauria de ser temporalment suspès com a diputat, que és el que preveuen els articles 101 i 106”, ha exemplificat. “El que no es pot tolerar, i nosaltres no ho farem, és que el Congrés es converteixi en un escenari en el qual la ultradreta desplegui la fatxenderia política amb impunitat”, ha conclòs.


En Comú Podem /