Redacció •  Catalunya •  28/06/2022

Cid: “Insistir en la privatització del 061 és un error que li passarà factura a Argimon, però també a tot el Govern en conjunt”

La portaveu de drets socials, Jess González, ha criticat que amb la modificació de la renda garantida el Govern ni fa ni deixa fer.

Cid: “Insistir en la privatització del 061 és un error que li passarà factura a Argimon, però també a tot el Govern en conjunt”

Aquesta matí, la portaveu de drets socials i diputada d’En Comú Podem, ha començat la roda de premsa fent referència al debat a la totalitat sobre la reforma de la renda garantida de ciutadania, que tindrà lloc dimecres a la tarda, presentada pel grup parlamentari. “Des que es va aprovar, al 2017, la llei ha donat resposta a algunes emergències, però continua no donant resposta al gruix de les unitats familiars que pateixen de situacions de risc de pobresa, perquè com demostren les dades, la Renda Garantida només arriba a una de cada 4 persones que la necessita,” ha començat situant González.

Així, la diputada ha defensat que la modificació planteja introduir millores principalment en quatre àrees: facilitar els requisits d’accés, millorar les quanties, eliminar la condicionalitat al fet que se segueixin itineraris d’inserció laboral i millorant la gestió de l’ajuda. En termes concrets, vol dir reduir l’edat mínima per a sol·licitar la renda garantida de 23 a 21 anys i incorporar a les persones que tot i no estar empadronades puguin demostrar que estan vivint a Catalunya. Així com, millorar la quantia consistiria a doblar la quantitat que les famílies en risc reben per cada menor a càrrec seu. De 100 euros passarien a cobrar-ne 200, d’acord amb les recomanacions d’entitats com Save the Children i tantes altres. D’altra banda, des dels comuns també es proposa aplicar la lògica de finestreta única de tramitació de la renda garantida i l’ingrés mínim vital per a deixar clara la complementarietat de les dues ajudes. “Això, en termes concrets vol dir que, per exemple, la pujada del 15% de l’IMV que proposa el ministre Escrivà vagi directament a les butxaques d’aquells que ho necessiten sense requerir noves gestions,” ha puntualitzat.

González ha estat crítica i ha assenyalat al Govern d’Esquerra i Junts, “costa d’entendre que estiguin plantejant una esmena a la totalitat a aquesta proposta de reforma de la Renda Garantida. I que, a més a més, ho facin sense tenir cap proposta alternativa” i ha afegit que “tenim la sensació que tenim amb la modificació de la renda garantida és que el Govern ni fa ni deixa fer.”

En un segon ordre, el portaveu d’En Comú Podem, David Cid, ha volgut fer una valoració de diversos temes d’actualitat. En primer lloc, ha volgut fer referència a la informació de la setmana passada sobre que la nova licitació pel servei del telèfon d’atenció sanitària 061, que estaria preparant la Generalitat. “Això és un incompliment flagrant de l’acord de pressupostos que vam firmar amb el Govern, on s’especificava clarament que “un cop finalitzi el contracte actualment vigent, es passaran a gestionar de manera directa, mitjançant el Departament de Salut, almenys aquells serveis que actualment presta el 061 Salut Respon qualificats d’interès sanitari de cara a la ciutadania,” ha apuntat Cid de manera contundent.

Així ha afegit que  si el 5 de juliol, que és quan acaba el contracte actual, la Generalitat obre una nova licitació pel 061, estarà demostrant que no ha fet la feina i que no té paraula. “Però ja no amb nosaltres, sinó amb els treballadors, a qui també se’ls hi va prometre la internalització. Insistir en la privatització del 061 és un error que li passarà factura a Argimon, però també a tot el Govern en conjunt,” ha apuntat.

Seguint amb la Conselleria de Salut, el portaveu també ha fet referència a les informacions relatives a alguns contractes que la Generalitat va firmar durant l’etapa més dura de la pandèmia.  “Ahir coneixiem, per exemple, que la Generalitat va pagar 35 milions d’euros en un contracte de mascaretes el valor real del qual no passava dels 10 milions. És a dir, que comptabilitzant només el gastat, l’empresa proveïdora Basic Devices va multiplicar per sis el que havia invertit, el que representa un benefici de més del 500% en menys d’un mes,” ha situat Cid. A mode de comparació, el portaveu ha traslladat els números dels negocis de l’Ajuntament de Madrid, sent  a Catalunya un sobrecost 6 vegades superior. Així el portaveu ha reclamat transparència i que el conseller doni explicacions, “més satisfactòries que l’última vegada.”

Per últim, Cid ha volgut posar en relleu que gràcies a la insistència d’En Comú Podem s’ha aprovat la reducció del preu del transport públic a tot l’Estat. Així, a partir del setembre, serà molt més barat i es guanyarà accessibilitat, “són petites coses que poden facilitar-nos substancialment la vida.” Cid ha reivindicat que aquesta mesura va ser presentada al Govern de la Generalitat fa 3 mesos i va ser rebutjada.  “Crec que a molta gent li costa d’entendre que davant la inflació i l’escalada de preus no s’apostés més decididament pel transport públic, que és de tots. Perquè la sobirania energètica, la lluita contra l’emergència climàtica i el suport a milions de persones davant de la inflació implica fomentar el transport públic i la mobilitat sostenible,” ha apuntat. Així ha volgut demanar al Govern que aprofiti

aquesta oportunitat, que es faci seva la nostra proposta, i que no es quedi en el mínim esforç del 30% i faci arribar la rebaixa fins al 50%. “Cal que la Generalitat es posi les piles i que converteixi en realitat la rebaixa del transport públic, hem posat les eines a les seves mans,” ha conclòs.


En Comú Podem /