Redacció •  Catalunya •  20/12/2023

Janet Sanz: “És una irresponsabilitat absoluta pujar les tarifes de transport públic per primer cop en 9 anys”

El grup municipal de BComú portarà al Plenari de desembre un prec per demanar la congelació de tarifes, una mesura que s’ha provat efectiva en assolir xifres històriques de validacions a l’ATM. Sanz ha presentat també una proposició per constatar la inacció de Collboni i la paràlisi de Barcelona durant els primers 6 mesos de mandat, el que comportarà retallades que pagarà la ciutadania.

Janet Sanz: “És una irresponsabilitat absoluta pujar les tarifes de transport públic per primer cop en 9 anys”

La portaveu del grup municipal, Janet Sanz, ha presentat avui les iniciatives de Barcelona en Comú pel Plenari de desembre, destacant un prec per demanar la congelació dels preus de les tarifes de l’ATM ja que “els problemes del transport públic no els pot pagar la ciutadania: el que cal es inversió i una llei de transport públic”. En aquest sentit, Sanz ha expressat que “la primera gran decisió de l’alcalde de Barcelona i president de l’AMB ha estat pujar les tarifes i trencar amb l’acord de congelació i bonificacions dels darrers 9 anys” enlloc de trobar-se amb el ministre del seu propi partit i buscar solucions alternatives a apujar el preu el doble que l’IPC: “una irresponsabilitat absoluta”.

Sanz ha volgut recordar també la feina feta els darrers dos mandats: “hem incrementat serveis i millorat la sosteniblitat sense carregar el pes a la ciutadania. El transport públic li ha de sortir més barat a qui més el fa servir, aquesta és una màxima de totes les ciutats del món que estan responent a la crisi climàtica” i que a Barcelona ha donat resultat amb rècords de validacions els darrers mesos.

Una proposició per constatar la paràlisi de Collboni aquests sis mesos

A més d’aquest prec, Sanz ha presentat una proposició per constatar que “el govern de Jaume Collboni està paralitzat: no tenim un govern amb rumb, estable ni fort, està en provisionalitat” que ens porta als primers sis mesos sense projecte de ciutat. Una paràlisi que acabaran pagant les veïnes, ja que ens encaminem a “un pressupost prorrogat que suposarà una retallada del 17% i que comportarà conseqüències pels serveis socials o per les tarifes del transport públic com ja estem veient”. “Hi ha alternatives: els comuns hem presentat una proposta de pressupostos, un pla d’acció amb polítiques concretes, però el que tenim davant es un govern amb els braços creuats sense accions ni propostes” ha conclòs Sanz.

Invertir més en educació al 2024

Els comuns presentaran també un prec relatiu als resultats de l’últim informe PISA, en els quals Catalunya pateix un greu retrocés i queda per sota del promig estatal, de la UE i de la OCDE en les tres proves. “Hem vist tristament com la conselleria culpava a l’alumnat nouvingut enlloc de fer autocrítica i corregir el dèficit d’inversió històric”, ha explicat Sanz, i per això els comuns instaran al govern municipal a recuperar el lideratge en matèria educativa dels últims 8 anys i aplicar l’Acord de Ciutat per l’Educació 2030 treballat per la comunitat educativa de la ciutat durant l’anterior mandat.


Barcelona en Comú /