Redacció •  Catalunya •  20/04/2023

La CUP titlla la llei d’habitatge d’ERC i el govern espanyol d’electoralista i insuficient

Els anticapitalistes consideren que ERC ha renunciat de nou davant del PSOE pactant una proposta que empitjora la llei catalana.

La CUP titlla la llei d’habitatge d’ERC i el govern espanyol d’electoralista i insuficient

La CUP valora l’acord anunciat de la llei d’habitatge com una “renúncia més d’ERC davant el PSOE”. Segons els anticapitalistes, la llei espanyola té tot un seguit de carències que la faran quedar en paper mullat i és una nova mostra la poca voluntat de recuperar de la sobirania nacional per part dels republicans. Així ho ha remarcat el diputat de la CUP-NCG, Carles Riera des de  Sitges, on ha participat de la manifestació En Defensa de l’Habitatge Públic del País. 

Els cupaires lamenten que ERC hagi acceptat aquesta llei, una proposta que empitjora una regulació de lloguers molt més ambiciosa i efectiva com és la llei aprovada al Parlament de Catalunya i suspesa pel Tribunal Constitucional. “Una llei que, a més, contava amb el consens de la societat catalana”, ha recordat Riera.  

En aquesta línia, la CUP s’ha mostrat preocupada per les polítiques pactites d’ERC amb el PSOE i ha advertit als d’Aragonés que “un cop més s’ha doblegat davant els interessos de l’Estat i els grans empresaris enlloc de posar-se al costat de la majoria de la població que lluita cada dia per garantir el seu dret a un habitatge digne”. Així ho ha assenyalat Riera, qui ha remarcat que, fer-ho, “passa per defensar la normativa catalana en matèria d’habitatge que ha estat sistemàticament il·legalitzada o suspesa pel Tribunal constitucional i no pactar rebaixes de la mà del PSOE amb el vist-i-plau dels fons voltors”.

Desmercantilitzar l’habitatge 

La CUP també posa èmfasis en que el pacte assolit entre ERC i el govern espanyol no aborda la mercantilització del dret de l’habitatge, quelcom que, consideren “deixarà de banda  les persones i les necessitats residencials”.  En aquest sentit, l’organització  subratlla que la llei espanyola “no acabarà amb els desnonaments ni rebaixa uns preus dels lloguers que ja son inassumibles” i que, per tant, la garantia del dret a l’habitatge seguirà sent un problema sobre la taula.  Una lectura que, recorden, ja han denunciat el Sindicat de Llogateres i la PAH, les principals plataformes que reclamaven solucions pel problema habitacional que han calificat l’acord de  farsa.Per tot això, qualifiquen l’acord d’electoralista i interpelen a Aragonès a escoltar els reclams de la societat. 

Els cupaires defensen que una bona llei de l’habitatge comprendria mesures com la moratoria indefinida de tots els processos de llançament; la regulació del preu de lloguer segons la renda familiar (30%) i contractes indefinits; l’eliminació de les bonificacions fiscals als especuladors i bonificacions fiscals pels llogaters; l’expropiació de pisos buits de grans tenidors i fons voltor sense compensació i el bloqueig de l’increment del sòl per ús especulatiu.


CUP /