Redacció •  Catalunya •  19/07/2023

Gerardo Pisarello: “Sumar-En Comú Podem és l’única garantia per evitar que Abascal tingui el Ministeri de Cultura i tornem al NO-DO”

  • El número 2 de la candidatura reivindica des de Badalona la importància de la cultura i alerta de la censura de l’extrema dreta, però demana a anar més enllà en les conquestes socials i en la conquesta de drets dels treballadors i treballadores culturals.
Gerardo Pisarello: “Sumar-En Comú Podem és l’única garantia per evitar que Abascal tingui el Ministeri de Cultura i tornem al NO-DO”

Gerardo Pisarello, número dos de la candidatura de SUMAR – En Comú Podem, ha participat avui a l’acte ‘A favor de la cultura’ a Badalona, juntament amb la número 3 de la candidatura, Gala Pin; la candidata número 2 al Senat per Barcelona i coordinadora de Podem Conchi Abellán i l’exdiputat i regidor de Sabadell Joan Mena. L’acte ha estat presentat pel número 12 de la candidatura, Dani Sosa. Pisarello ha assegurat que “Sumar-En Comú Podem és l’única garantia per evitar que Abascal tingui el Ministeri de Cultura i tornem al NO-DO”.

El membre de la mesa del Congrés ha destacat la gran importància que té la cultura a la societat i el pensament a la societat, cosa que s’evidencia amb “l’assalt que l’extrema dreta ha fet a Conselleries d’allà on governen”. Pisarello no dubte que, en cas que els hi donin els números i VOX i PP sumin, Abascal farà “el mateix amb el Ministeri de Cultura”. El diputat té clar el que passaria: “Això seria acabar amb les xarxes culturals i polítiques que són on es crea el pensament, els espais on neixen les idees. I no ho dic jo, ho han dit músics com el mateix C. Tangana, que fa pocs dies deia en una entrevista que no vol que VOX pugui decidir sobre el que canta o escriu”.

L’extinent d’alcaldia de Barcelona que un ministeri de Cultura en mans de l’extrema dreta seria com “quan Fraga va implantar un òrgan censor al país”, cosa que ja s’està veient als governs autonòmics i alcaldies on “s’estan censurant llibres en català, obres de teatre o fins i tot pel·lícules infantils”. “No ens podem permetre que ens tornin a la cultura del blanc i negre, a l’època del NO-DO”. Pisarello avisa que les dretes volen fer servir la cultura per estigmatitzar els migrants i qüestionar els drets de les dones o el col·lectiu LGTBI, però, davant d’això, SUMAR – En comú Podem ha de generar una economia que democratitzi l’accés a la cultura. “Volem el pa i el sostre per tothom, però també volem les roses i els llibres. I per això, no n’hi ha prou amb qui les dretes no arribin al poder, hem de tenir la força suficient per poder crear un projecte alternatiu que obligui a anar molt més enllà a les conquestes socials, també per als treballadors i treballadores culturals, amb més teatres, concerts públics i salaris dignes”.

La número 3 de la candidatura de SUMAR – En Comú Podem, Gala Pin, ha volgut fer una “ferma condemna a la censura” que viu el país en aquests moments. La candidata ha assenyalat que “el problema no és només la censura, sinó l’autocensura que ens fem nosaltres mateixos per evitar la pròpia censura”.  Pin considera que “la cultura obre camí i és una punta de llança per construir societats més justes i dignes”. L’exdiputada de Barcelona En Comú ha fet una crida per una gestió més democràtica del món de la cultura i ha demanat “arribar a un 1% dels PGE destinats a Cultura”.

Joan Mena, exdiputat i actual regidor de Sabadell En Comú Podem, ha posat l’èmfasi a la cultura catalana. Una cultura que està “més amenaçada que mai per part del tàndem del PP i VOX, que és en realitat un tàndem contra Catalunya i contra la classe treballadora”. Per això, “és clau que SUMAR – En Comú Podem continuï al Govern, perquè és l’única garantia de mantenir la llengua com a eina de cohesió social i d’igualtat d’oportunitats”, ha indicat Mena. També s’ha manifestat sobre la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya: “El TSJC ha entrat en campanya i nosaltres els hi diem un cop més que no a aquests irresponsables que només volen tensar; que a Catalunya volem cohesió, coherència i convivència. I és que la immersió lingüística és això, i no percentatges antipedagògics”. 

Mena ha avisat que “Abascal troba a faltar el 155 i la confrontació d’un independentisme hiperventilat, perquè es retroalimenten”. Per això ha enviat un missatge al líder de la ultradreta: “La llengua i l’escola són un consens al nostre país i no es toquen. No volem el seu matonisme contra la nostra cultura i la nostra convivència”.

Per la seva banda, La número 2 al Senat per Barcelona, Conchi Abellán, ha recordat que la cultura “és essencial i ens estimula com a societat” i que per potenciar-la “no només falten recursos i equipaments, falta sobretot voluntat” dels qui governen a Catalunya. “Cal descentralitzar i cal garantir que totes les persones puguin accedir a la cultura, independentment del seu barri o els seus ingressos”, ha afirmat Abellán, qui ha proposat com a solució un bo cultural. L’exdiputada del Parlament ha reivindicat “les obreres de la cultura”, totes aquelles persones que participen en el procés d’elaboració cultural, que “moltes vegades treballen de manera intermitent”. Per això, l’exdiputada, ha reivindicat SUMAR – En Comú Podem com a ”garantia dels drets laborals dels treballadors i treballadores culturals i l’aplicació de l’Estatut de l’Artista”. Finalment, Dani Sosa, número 12 de la candidatura, ha assenyalat que la cultura “no només són polítiques o números, és amor i energia verda, el combustible creatiu que impulsa el món i planta cara a l’odi masclista, LGTBI-fòbic i racista”.


Sumar /