Redacció •  Catalunya •  13/11/2020

Gabriel Rufián: “Amb la que està caient, seria terriblement irresponsable no negociar possibilitats de millora de les condicions de vida de la gent”

El portaveu republicà al Congrés afirma que encara són lluny de donar suport als Pressupostos de l’Estat però donen l’oportunitat a la negociació.

Gabriel Rufián: “Amb la que està caient, seria terriblement irresponsable no negociar possibilitats de millora de les condicions de vida de la gent”

“Amb la que ha caigut amb la que està caient, i amb la que caurà, seria terriblement irresponsable no escoltar, no dialogar, no negociar possibilitats de millora i protecció de les condicions materials de vida de la gent”. Amb aquestes paraules s’ha referit aquest dijous el portaveu del grup Republicà al Congrés, Gabriel Rufián, al vot en contra dels republicans a les esmenes a la totalitat als pressupostos generals de l’Estat, que seguiran tramitant-se a la cambra baixa. Rufián ha afirmat que encara són lluny de poder donar suport als comptes, però ha explicat que amb el seu vot els republicans “donen oportunitat i temps a la negociació”.

Rufián ha relatat la difícil situació que viu el país, on es produeixen dos de cada tres desnonaments de l’estat -el 70% d’aquests de lloguer-, amb un 34% d’atur juvenil, on avui hi ha 4.000 pimes i autònoms menys que el novembre de l’any passat, i en què un de cada cinc catalans i catalanes “ha d’escollir cada mes entre menjar o posar una estufa”. “El nostre país té un poble i una cultura extraordinària però també té unes extraordinàries dades de precarietat i exclusió social”, ha lamentat. Per això, ha sostingut, “seguim volent i lluitant per una República Catalana com la volem i lluitem des de fa 90 anys”.

Davant d’aquesta realitat, ha assenyalat que aquell qui afirmi que negociar millores de les condicions de vida de la gent és una “traïció” al poble de Catalunya “fa massa temps que porta jaquetes de 1.000 euros o bosses de Michael Kors”. “La política és fer-se càrrec de la realitat, encara que faci mal, hi ha molt poc marge per a la màgia”, ha dit.

Amb tot, ha assenyalat que Esquerra encara és lluny de poder aprovar uns comptes de l’estat que “segueixen finançant de forma terrible i abusiva una institució tan corrupta i antidemocràtica com la Casa Reial”, una “maquinària tan absurda i anacrònica com la militar”, o que destinen més de 7 milions als fons reservats, “és a dir, a gent com el tinent coronel Baena i les seves operacions policials a l’estil Torrente 6”.

Esquerra Republicana tornarà a posar la seva força negociadora al servei dels interessos del poble de Catalunya

Gabriel Rufián Portaveu del Grup Republicà al Congrés.

Malgrat això, també ha reconegut que els comptes contenen una inversió per a Catalunya un 48% superior a la dels pressupostos actuals (aprovats el 2018 sota la batuta del ministre d’Hisenda del PP Cristóbal Montoro), o 7.330 milions d’euros per la sanitat, 3.100 milions més que ara. “Això vol dir que Esquerra Republicana els donarà suport sí o sí? Menys encara”, ha sentenciat. I és que, ha recordat, el nivell d’incompliment dels governs espanyols en l’execució dels pressupostos a Catalunya és molt elevat. «No els tenim mania, els tenim memòria», ha reblat.

Dirigint-se al govern espanyol, ha reiterat “dir que es poden pactar uns pressupostos generals de l’estat amb Ciutadans i amb Esquerra alhora, menteix o no diu la veritat”. En aquest sentit, ha enumerat el seguit de millores que reclamen els republicans i que són incompatibles amb el partit d’Inés Arrimadas, com apujar impostos a les rendes del capital, augmentar la inversió a Rodalies, compensar el deute acumulat amb les beques a Catalunya, limitar els preus dels lloguers, un fons d’acollida i inclusió per a les persones migrants o resoldre políticament el conflicte entre Catalunya i l’Estat.

“El que tota aquesta complexitat i veritats simultànies volen dir és que Esquerra Republicana tornarà a posar avui la seva força negociadora al servei dels interessos del poble de Catalunya”, ha resumit. En aquest sentit, ha recordat que als republicans se’ls ha “perseguit, difamat, espiat, pegat i engarjolat”. “I aquí seguim”, ha dit, i ha posat un exemple: “Qui de tots i totes nosaltres té menys incentius per ser aquí? La meva companya Montse Bassa, amb la seva germana injustament empresonada des de fa tres anys. I què ha fet ella des de que va arribar? Política: negociar i blindar la immersió lingüística per a l’escola catalana”. “Perquè això és el que fem a Esquerra: fer que les coses passin”.


ERC /  PGE 2021 /