Redacció •  Catalunya •  10/08/2022

El Senat dona llum verda a despenalitzar els delictes d’injúries a la corona, a proposta d’Esquerra Republicana

A l’Estat Espanyol es pot difamar, mentir, amenaçar i espiar a independentistes. “Ara bé, quan algú assenyala amb el dit les activitats dels hereus il·legítims imposats per un dictador i als quals ningú ha triat, comencen els problemes”, denuncia Laura Castel.

El Senat dona llum verda a despenalitzar els delictes d’injúries a la corona, a proposta d’Esquerra Republicana

El Senat ha donat llum verda a la presa en consideració de la Proposició de Llei presentada per Esquerra Republicana per despenalitzar els delictes d’injúries a la corona i els ultratges a Espanya. La senadora republicana Laura Castel ha estat l’encarregada de defensar aquesta proposta, «la corona mereix un escrupolós examen i una restricció de la seva inviolabilitat. Si no ho fan, l’Estat espanyol confirmarà un cop més que la llei no és igual per tot el món».

En el discurs, Castel ha carregat contra la “immunitat i la impunitat amb la qual la Monarquia saqueja i delinqueix permanentment a Espanya” és la màxima expressió d’un règim decadent que permet que un rei escapolit de la justícia es passegi fent ostentació de la seva inviolabilitat mentre riu d’aquells que li pregunten si pensa donar explicacions per les gravíssimes acusacions que persegueixen la seva figura. «Són intocables i se saben intocables, raó per la qual actuen com actuen», critica Castel.

La senadora republicana també ha recordat que a l’Estat Espanyol “es pot difamar, mentir, amenaçar i espiar a independentistes” diàriament des de les institucions que paguem amb els impostos de tots els contribuents. I afegeix: “Es poden escoltar discursos racistes tant als parlaments com als mitjans de comunicació, discursos que neguen la violència masclista i expressions d’odi contra col·lectius vulnerables. I aquí no passa res”. Ara bé, quan algú assenyala amb el dit les activitats dels hereus il·legítims imposats per un dictador i als quals ningú ha triat, comencen els problemes”, denuncia la senadora republicana Castel.

Gràcies al delicte d’injúries i calúmnies a la corona o aplicant la vergonyosa llei mordassa, “que per cert l’autoanomenat govern més progressista de la història, encara no ha derogat com es va comprometre”, recorda Castel, l’Estat espanyol ha passat a encapçalar la llista de països que més artistes ha represaliat pel contingut de les seves cançons, com bé assenyala l’Informe Cilevics presentat a l’Assemblea del Consell d’Europa. De fet, segons aquest informe, Espanya està al nivell de Turquia i el Marroc.

Un dels principis bàsics de la democràcia ha de ser la llibertat d’expressió. Els republicans defensen que cap persona pot passar per sobre de cap altra, “tots tenim els mateixos drets i deures, per això des d’Esquerra Republicana insistim en la necessitat de despenalitzar els delictes d’injúries a la corona i els ultratges a Espanya”, conclou Castel.

Ara, aquesta Proposició de Llei ha de començar el tràmit parlamentari al Congrés, a l’espera que el PSOE no la paralitzi, com ja ha fet en altres ocasions.


monarquía /