Redacció •  Catalunya •  09/02/2023

Cultura libre! Convocada una aturada del servei a Biblioteques de Barcelona el 9 de febrer

  • El Comitè d’Empresa del Consorci de Biblioteques de Barcelona, integrat per la Intersindical-CSC i la CGT, ha convocat una aturada del servei per dijous 9 de febrer, de 17h a 20.30h, amb una concentració a la Plaça Sant Jaume a les 17.30h. L’objectiu de l’aturada és visibilitzar el malestar del col·lectiu professional en relació amb un seguit de reivindicacions que ja fa anys que es plantegen.
Cultura libre! Convocada una aturada del servei a Biblioteques de Barcelona el 9 de febrer

Tot i que Biblioteques de Barcelona és el servei cultural millor valorat per la ciutadania i el primer equipament cultural de proximitat, d’accés lliure i gratuït, les biblioteques som tractades com un servei secundari. A més, la potestat negociadora de les representants de la plantilla se’ns veu negada quan les decisions fonamentals són preses a la Mesa General de l’Ajuntament, on no tenim poder per negociar.

La nostra no és només una reivindicació laboral, és molt més: la defensa d’un servei públic bàsic de qualitat, motor de transformació social. En aquest sentit, les demandes que plantegem es poden resumir en els següents punts:

Augment de la inversió en biblioteques. L’Ajuntament continua inaugurant noves biblioteques malgrat la falta de manteniment i pressupost per a les ja existents.

L’augment de serveis i activitats no es veu acompanyat amb un augment de plantilla que en garanteixi la seva qualitat.

Polítiques bibliotecàries realistes, efectives i participatives. El Pla Director de Biblioteques 2030 no és realista, no preveu la dotació de recursos necessària ni tampoc ha estat consensuat amb la comunitat bibliotecària, que serà qui finalment l’haurà d’aplicar. Cal desenvolupar polítiques i programes bibliotecaris orientats a un servei de qualitat i que tinguin en compte l’impacte en les càrregues de treball.

Reconeixement del valor social de les biblioteques. A Biblioteques de Barcelona oferim serveis informatius i culturals, atenció social, ajuda amb les tecnologies digitals, etc. L’Ajuntament ens deriva tràmits d’altres serveis municipals infradotats que col·lapsen el nostre, en detriment de la qualitat dels que són pròpiament bibliotecaris. En conseqüència, rebutgem que l’evolució de la prestació de serveis bibliotecaris hagi de passar per la realització de tràmits administratius.

Reconeixement de les especificitats del sector bibliotecari. El personal de Biblioteques de Barcelona treballem cada tarda més enllà de les 20h, amb torns rotatius, jornades partides de més de 10 hores i dissabtes i diumenges. Se’ns priva del dret a la promoció interna, la flexibilitat horària, el teletreball, la formació genèrica obligatòria i altres drets. La conciliació personal, familiar i professional es fa impossible.

Estabilització del personal temporal i interí. El Comitè d’empresa de Biblioteques de Barcelona no ha pogut participar ni en la negociació de les bases ni en la identificació de les places dels processos d’estabilització, la qual cosa implica que no estigui assegurada la fixesa de totes les interines de llarga durada.

Revertir l’externalització de serveis. El personal d’altres serveis com el suport informàtic, formació TIC, sales d’estudi o de neteja estan externalitzats amb unes condicions molt precàries. Defensem unes condicions dignes per a totes les treballadores.

Protocol de seguretat i convivència als equipaments. La plantilla i el públic de Biblioteques de Barcelona es troba habitualment amb situacions de violència, discriminació i assetjament sense tenir cap mena de suport, formació ni protocol específic. I pel que fa a les violències masclistes, no es compleix el Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de Barcelona.

La vaga i la concentració de dijous 9 de febrer son el punt de partida d’un conflicte que torna a deixar palès que a les biblioteques hi ha moltes més mancances del que sembla. A més, la plantilla de Biblioteques de Barcelona volem que se’ns tracti de conformitat amb la valoració del servei.


bibliotecas /