Redacción •  Catalunya •  06/02/2022

El Senat aprova una moció d’Esquerra Republicana per garantir la inclusió financera al món rural

  • Bailac: «Hem de garantir l’accés de la ciutadania, en peu d’igualtat, a tots aquells serveis bàsics en el marc socioeconòmic en el que es desenvolupa la nostra societat».
El Senat aprova una moció d’Esquerra Republicana per garantir la inclusió financera al món rural

El ple del Senat va aprovar aquest dimecres una moció d’Esquerra Republicana que reclama accions per garantir la inclusió financera en el món rural, que els últims anys ha viscut una contínua successió de tancament d’oficines i de caixers automàtics fins a arribar, en alguns casos, a deixar pobles sencers sense cap servei. La moció, que han defensat els senadors lleidatans Sara Bailac i Xavier Castellana, posa de manifest que ens els últims dotze anys només a Catalunya s’han tancat el 64% de les sucursals que hi havia, que representen 5.256 punts d’atenció directa que han desaparegut. Tant les Illes Balears com el País Valencià també han vist retallar per sobre del 50% el nombre d’oficines, que en el conjunt de l’Estat s’ha situat en una mitjana del 51%.

La moció d’Esquerra Republicana – EH Bildu, que comparteixen grup parlamentari al Senat, ha tirat endavant amb una esmena transaccional que han subscrit, entre altres grups, PSOE, PNB, Izquierda Confederal i el PP. El que estableix el text és la creació d’una ponència dins la comissió de Despoblament i Repte Demogràfic del Senat per a l’elaboració d’un informe on s’apuntin les accions per garantir la inclusió financera i la igualtat d’oportunitats per al conjunt de la població, i que haurà de tenir en compte les especificitats i mancances del món rural.

Els municipis petits, que són la majoria, són a més els que concentren la major part de problemes de connectivitat. En el cas de Catalunya, actualment hi ha 480 municipis i 253.988 ciutadans sense oficina bancària. Com han recordat Bailac i Castellana citant dades del Banc d’Espanya, “Lleida és la demarcació catalana on falten més punts de retirada d’efectiu amb un total de 130 municipis sense accés, i fins a 38.558 persones s’han de desplaçar almenys cinc quilòmetres per a accedir a un caixer”, la qual cosa equival a un 8,8% de la població del territori. La mitjana estatal és del 2,5%.

Pels republicans, resulta molt difícil explicar que mentre els bancs impulsen EROs massius que suposen enormes retallades de plantilla i tancaments continus de sucursals, les sis entitats que estan a borsa “sumaran uns resultats conjunts per sobre dels 20.000 milions d’euros de beneficis”. Un volum mai vist. Mentre la banca impulsa fusions per tal d’augmentar el volum de capitalització, “retalla tota la seva estructura de serveis al territori i ho fa presentant record de beneficis”.

La moció d’Esquerra Republicana recorda que existeix més d’una generació que va créixer sense internet, i a qui ara se’ls està demanant massa. És la generació que va viure la postguerra, “les generacions dels meus padrins o dels pares i mares de molts de vosaltres [adreçant-se als senadors i senadores] , que veuen la revolució digital que els imposen els bancs “com un gran greuge que avança massa ràpid, i a qui molt sovint es demana que facin quilòmetres per tal de tenir un servei que fins fa quatre dies tenien al costat de casa, i tot perquè les entitats bancàries van decidir un dia per ells, i van jubilar als 50 anys a qui atenia cada matí els seus serveis”, ha denunciat la portaveu adjunta.

«Hem de garantir l’accés de la ciutadania, en peu d’igualtat, a tots aquells serveis bàsics en el marc socioeconòmic en el que es desenvolupa la nostra societat, i en especial, a les operatives bancàries, l’accés al diner efectiu i les gestions bancàries personalitzades fora de l’àmbit digital”, ha clos Bailac. És la missió en què treballarà, d’acord amb la moció aprovada, la ponència que es posarà en marxa al Senat.


rural /  Senado /