Redacción •  Catalunya •  30/04/2018

Les lluites dels pensionistes, de les dones i de les persones migrades són de totes: ens mobilitzem pel Dia Internacional del Treball!

Des del govern de la ciutat estem treballant per revertir la precarietat i fer de Barcelona una ciutat referent en drets laborals. Per aquest motiu, aquest any l'Ajuntament de Barcelona ha fixat nous criteris per garantir que qualsevol empresa que vulgui treballar per l’Ajuntament compleixi uns mínims pel que fa als drets laborals i la justícia de gènere. L’Ajuntament ja no col·laborarà amb cap empresa que no tingui un pla d’igualtat de gènere i que no vetlli per la conciliació del temps laboral, familiar i personal.

Les lluites dels pensionistes, de les dones i de les persones migrades són de totes: ens mobilitzem pel Dia Internacional del Treball!

Barcelona, 30.4.2018.

Barcelona en Comú se suma l’1 de maig a les diferents manifestacions i convocatòries a la ciutat per celebrar el Dia Internacional dels Treballadors i les Treballadores.  

Aquest any serà una oportunitat per denunciar el menyspreu del govern del PP cap al dret a una pensió digna i per seguir agafant l’ona que puja la marea feminista i que recorre l’Estat des del 8 de març passat.

Enguany, gràcies als col·lectius dels pensionistes i del moviment feminista, s’estan visibilitzant dues amenaces als nostres drets bàsics.

Per una banda, la majoria dels pensionistes cobren una pensió de menys de 700 euros al mes, en un context en el qual molts s’han fet càrrec dels familiars sense ingressos. Per l’altra banda, les dones tenen salaris 23% més baixos que els homes, una bretxa que s’agreuja després de la jubilació, quan les dones cobren pensions 38% més baixes. Així mateix, en l’àmbit laboral, les dones i segueixen patint la feminització de la precarietat, tasques de cura no remunerades, discriminació per motius de gènere i assetjament sexual.

Des del govern de la ciutat estem treballant per revertir la precarietat i fer de Barcelona una ciutat referent en drets laborals. Per aquest motiu, aquest any l’Ajuntament de Barcelona ha fixat nous criteris per garantir que qualsevol empresa que vulgui treballar per l’Ajuntament compleixi uns mínims pel que fa als drets laborals i la justícia de gènere. L’Ajuntament ja no col·laborarà amb cap empresa que no tingui un pla d’igualtat de gènere i que no vetlli per la conciliació del temps laboral, familiar i personal.

Per últim, i com a plataforma municipalista, Barcelona En Comú voldria aprofitar l’1 de maig per donar suport a un procés de reivindicació que s’està tenint lloc ara mateix al barri del Raval: la tancada contra el racisme i pels drets dels migrants i refugiades. Donem el nostre suport ple a les denúncies de la tancada de la Llei d’Estrangeria i de la necessitat d’acabar amb l’exigència de sis mesos de cotització continuada per renovar els papers.

Perquè les lluites dels pensionistes, dones i persones migrades són de totes. Perquè els drets laborals o es defensen o es retallen. Perquè les desigualtats econòmiques i la precarietat s’estenen escala global. Mobilitzem-nos el dia 1 de maig a Barcelona i als municipis i ciutats arreu del món!

 


Barcelona en Comú /