Redacció •  Catalunya •  26/06/2020

Badalona En Comú Podem Presenta una moció per a la regulació de l’ús de la pirotècnia a Badalona

En Comú Podem promou una regulació perquè es puguin gaudir les festes on s’utilitza pirotècnia amb seguretat i respecte als col.lectius més vulnerables.

Badalona En Comú Podem Presenta una moció per a la regulació de l’ús de la pirotècnia a Badalona

Badalona En Comú Podem presenta una moció pel proper Ple de juny, amb l’objectiu d’aconseguir una regulació de l’ús de la pirotècnia a les celebracions populars a Badalona. 

Hi ha col.lectius especialment vulnerables davant els decibels que produeixen molts petards, des de bebès i infants, persones amb malalties, o bé animals, especialment els domèstics i els ocells. Davant les celebracions que gaudim a la nostra ciutat on s’utilitza pirotècnia, En Comú Podem proposa regular-ne l’ús per seguir gaudint de les festes i alhora reduir els perjudicis i minimitzar els efectes per aquests col.lectius més vulnerables.

Segons la portaveu de grup municipal En Comú Podem, Rosa Trenado “ Fa ja anys que diversos col·lectius, vénen mostrant la seva disconformitat amb els perjudicis que els genera la pirotècnia, especialment en festes com Sant Joan, per això considerem necessària la seva regulació i ús per part del les administracions municipals”.

Segons Trenado, seria adequat que s’estableixi un calendari on es fixin el dies, horaris i zones permesos per fer ús del material pirotècnic.

També és demana que l’Ajuntament propiciï la transició d’espectacles pirotècnics actuals cap a noves formes d’espectacle visual com pot ser la pirotècnia silenciosa o espectacles de llum làser.

L’organització Mundial de la salut ha estudiat àmpliament que una exposició a un nivell de decibels superior a 110 DB, exposició que és genera amb l’ús de la pirotècnia, produeix danys auditius de manera immediata.

Per als persones amb trastorns de l’espectre autista, els explosions suposen una tortura ja que els generen crisis de plor, actituds agressives i fins i tot podin auto lesionar-se, ja que el fet d’alterar el seu ambient provoca un increment de cortisol el sang i això produeix conductes estereotipades, repetitives i agressives.

També a les persones que pateixen diverses malalties com Alzheimer, vertígens, epilèpsia, o altres malalties mentals els pot provocar desorientació, mals de cap, nerviosisme i estrès, atacs epilèptics, entre altres patologies o símptomes.

Com també sabem poden tenir efectes nocius per a les nostres mascotes i animals autòctons:

Diverses associacions animalistes com l’Associació per a un Tracte Ètic als Animals (ATEA) denuncien els perills que suposa la pirotècnia en els animals, els seus efectes van des de la taquicàrdia, tremolors, falta d’aire, nàusees, atordiment, pèrdua de control, fins i tot la mort.


Badalona En Comú /