Redacción •  Catalunya • 25/06/2016

Xavier Domènech: “Que el PP segueixi al Govern després del 26-J seria una molt mala noticia pel somni d’Europa”

El cap de llista d’En Comú Podem reivindica l’alternativa de la “reconstrucció de la democràcia i del somni europeu” front “la continuïtat de la UE tecnòcrata i de l’austericidi”.

El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha afirmat avui després que la ciutadania del Regne Unit hagi decidit sortir de la Unió Europea que si el PP segueix al govern després del 26-J “seria una molt mala noticia pel somni d’Europa”. Domènech ha assegurat que en aquestes eleccions només hi ha dues alternatives: “El que representa la continuïtat del PP en forma de gran coalició”, que suposa “la continuïtat d’aquesta UE tecnòcrata i de l’austericidi que no sap donar resposta a la població i per tant es troba que hi ha pobles que volen marxar d’ella”, o el que representa un govern del canvi d’En Comú Podem, Unidos Podemos i la resta de confluències, que aposten per “la reconstrucció de la democràcia i del somni europeu”.

“Estem vivint un moment clau de la UE. Quedar-se atrapat en el passat és la pitjor garantia per afrontar el futur”, ha mantingut el cap de llista, que ha defensat que després del Brexit “s’imposa una reflexió de com reconstruïm aquesta UE”. “El que expressa el resultat és que hi ha una crisis de la pròpia idea de la Unió Europea, que aquests últims anys s’ha caracteritzat més per la imposició, la falta de transparència i la no protecció dels drets humans”, ha sostingut. Per a Domènech, “l’Europa de la troica, de l’austericidi, que s’ha negat a explicar que estava negociant el TTIP, que no ha sabut afrontar la crisi dels refugiats”, està “en crisis” i necessita “un procés profund de reconstrucció sobre noves bases i nous principis”.

Davant d’això, ha destacat que les eleccions del diumenge són una bona oportunitat per “fer fora el PP i formar un govern radicalment nou”, que “és el que ens pot portar a una reconstrucció d’aquest vell somni d’Europa que ha quedat tocat en aquestes últimes hores”. Per això, Domènech ha lamentat wl resultat del referèndum britànic perquè “volíem compartir amb el poble anglès, gal·lès i escocès la possibilitat de construir una nova Europa”.

Ada Colau espera que el PSOE “no utilitzi l’excusa del Brexit per justificar la gran coalició”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha manifestat per la seva banda que “l’entristeixen” els resultats del Brexit, i ha llençat un avís al PSOE: “Ens preocupa escoltar declaracions de dirigents del partit socialista que semblaria que voldrien utilitzar l’excusa del Brexit per justificar la gran coalició”. “Fins ara el PSOE ha evitat definir quin seria el seu vot”, si per un govern de canvi o una gran coalició, ha dit Colau, però per l’alcaldessa “semblaria que avui ja ens està dient que optarà per fer que el PP estigui una altra vegada dirigint el govern de l’estat, i que està intentant justificar-ho amb el Brexit”.

Colau creu que la solució per aturar “els populistes neofeixistes i d’extrema dreta” no seria aquesta gran coalició, “sinó tot el contrari”: la confecció d’un govern de canvi a l’Estat amb En Comú Podem. “Volem llençar el missatge al PSOE de que està a temps de canviar aquesta deriva del llenguatge de la por, de l’amenaça i de la desconfiança per construir un govern de canvi que nosaltres estem disposats a fer”, ha sentenciat.

Per l’alcaldessa, el resultat del referèndum al Regne Unit no és una sorpresa, perquè segons Colau “som molts els que portem anys avisant que si Europa se segueix construint amb polítiques d’austeritat i d’esquenes a la ciutadania, es genera desafecció i manca d’il·lusió per un projecte comú”. Per resoldre-ho, Colau ha apostat per recuperar “els valors fundacionals d’Europa”, fent-ho “des de baix, comptant amb la ciutadania”, i demostrant que una altra Europa “és possible”.


En Comú Podem /  Redacción /  Xavier Domènech /