Redacción •  Catalunya •  20/06/2016

Domènech afirma que els atacs a En Comú Podem pel referèndum són per “salvar els mobles” i no “per defensar el dret a decidir dels catalans”

El cap de llista de la confluència sosté que “l’única proposta viable” pel reconeixement de la sobirania de Catalunya és el referèndum. El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha afirmat avui que els atacs d’altres partits al referèndum que defensa la seva candidatura són “per salvar els mobles” a les properes eleccions i no “per defensar el dret a decidir dels catalans”.

Domènech afirma que els atacs a En Comú Podem pel referèndum són per “salvar els mobles” i no “per defensar el dret a decidir dels catalans”
Per Domènech, tant ERC com CDC són conscients que el referèndum és “l’única proposta viable” pel reconeixement de la sobirania de Catalunya: “quan Homs proposa una comissió al Congrés per parlar del referèndum i quan Tardà diu que donarà suport a un govern que farà el referèndum és perquè saben que aquesta és la proposta viable”, ha dit el candidat.
 
En aquest sentit, el cap de files de la confluència ha considerat “difícil d’entendre” el que ell ha denominat “l’obsessió principal d’alguns” de no explicar les seves propostes, sinó “atacar constantment” les propostes d’En Comú Podem “que ells mateixos saben que ens portarien al desbloqueig”. Ho ha dit en una roda de premsa a l’Agència EFE, on ha recordat que mentre el 2012 només el 20% de la ciutadania espanyola recolzava el dret a decidir i el defensaven forces estatals amb una baixa representació, avui aquest suport gairebé arriba al 50% i el defensa “un espai polític que pot guanyar les eleccions”. “No voler veure aquesta realitat”, ha sostingut, és no estar preocupat per si es guanya el dret a decidir sinó “per si es guanyen o es perden les eleccions”.

Sobre si es pot dur a terme el referèndum amb el PSOE, el cap de llista ha defensat que “si el lideratge del govern el portem nosaltres, allò que havia defensat el PSC fa dos anys creiem que ho podrem realitzar”. “Si hi ha una majoria de canvi agrupada a l’entorn de les nostres propostes, el PSOE es trobarà en el dilema de o recolzar gran coalició o a nosaltres i això permetrà realització referèndum”, ha subratllat, alhora que ha apuntat que per això En Comú Podem es proposa bastir “un govern a la barcelonina”. Sobre la proposta del PSC, ha mantingut que no acceptaran “substitutius” d’una pregunta “que el 80% de la ciutadania catalana vol que es faci”.

Sobre un eventual suport d’ERC i de CDC, Domènech ha dit que el 20-D “uns es van presentar dient que anirien a l’Estat a negociar la independència, i altres a defensar el resultat del 27-S” però que, producte del resultat electoral, “es van apropar a les posicions que defensem nosaltres. “Si guanyem les eleccions, seria inexplicable per CDC i ERC no donar suport a un govern que pretén impulsar el referèndum”, ha afirmat.

Domènech ha recordat que el propi president de l’ANC ha reconegut que el full de ruta de Junts Pel Sí “no té continuïtat”, i ha indicat que el procés es troba “en standby com a mínim fins el setembre”. En aquest sentit, el cap de llista d’En Comú Podem ha assegurat que els catalans “mereixem una sortida a un procés que cada cop s’assembla més al dia de la marmota”, i que aquesta sortida “es pot construir el 26-J votant l’opció que ha defensat amb una pressió enorme, defensa i defensarà el referèndum, que és En Comú Podem amb aliança amb Unidos Podemos”.

“Construirem un govern que farà efectiu el dret a decidir, les 5 de la PAH i un nou model econòmic”, ha assegurat el cap de llista, que ha destacat que aprovar les 5 de la PAH seria la “primera” mesura que caldria prendre en arribar al govern. “En aquests 4 mesos hem demostrat que no hi ha un altre espai polític en aquest país més disposats a complir que nosaltres”, ha sentenciat.


eleccions generals /  En Comú Podem /  Xavier Domènech /