Redacción •  Catalunya •  24/06/2016

En Comú Podem defensa blindar els drets socials a la Constitució “perquè siguin d’obligat compliment”

El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha denunciat avui davant l’escola Mar Nova de Premià de Mar, amenaçada de tancament, les retallades “clarament ideològiques” que està patint l’educació pública.

En concret, Domènech ha defensat “blindar els drets socials” revertint la reforma de l’article 135 de la Constitució feta pel PP i pel PSOE el 2011, que “prioritza el pagament del deute als grans mercats financers per sobre dels nostres drets”. En Comú Podem planteja equiparar el rang constitucional dels drets socials als dels drets polítics “perquè siguin d’obligat compliment” i que el dret a la sanitat i a l’educació siguin garantits constitucionalment. Per últim, la candidatura de la confluència es proposa tirar endavant una llei de convergència social “que ens porti a convergir amb la UE-15 en inversió en drets socials”, i que “marqui un terra del qual no es pugui baixar tant en inversió en educació com en sanitat”, ha detallat. Domènech s’ha trobat amb membres de l’AMPA de l’escola Mar Nova després d’oferir un contacte informatiu acompanyat del candidat al Congrés Joan Mena i de la candidata al Senat Maria Freixanet.


Pel que fa a l’actualitat política, Domènech ha lamentat que hagin passat 48 hores des que es va destapar el cas vinculat a Jorge Fernández Díaz i “no hagi dimitit ningú”. “Hem vist que no només la impunitat ha marcat les actuacions totalment il·legals del ministeri del interior i el govern del PP, sinó que a més amés aquesta impunitat s’ha convertit ja en cinisme públic quan no han assumit cap mena de responsabilitat sobre actuacions clarament delictives i il·legals”, ha criticat Domènech, per la qual cosa, ha assegurat “no queda una altra opció que fer-los fora democràticament el 26J”. “Cinisme, hipocresia, comportaments antidemocràtics…no hi ha prous adjectius per descriure el que està passant”, ha manifestat Domènech també en relació als nous informes apareguts que ara se centren a criminalitzar Forcadell. “No tenim present que hi ha un govern de l’estat que actua claríssimament de forma antidemocràtica i que per tant la millor solució per acabar amb això es diu votar, i que efectivament el 26J tothom voti per acabar d’una vegada amb aquesta situació”, ha conclòs.
 
Mena: “El 26-J tenim una oportunitat per evitar que es tanquin escoles públiques”

El número 7 per Barcelona, Joan M ena, ha afirmat que “el que passa a l’Escola Mar Nova és un dels exemples de com estan impactant les polítiques d’austeritat del govern de CDC i ERC a Catalunya, i del PP al conjunt de l’Estat”. Mena ha recordat que del 2011 al 2015 el pressupost educatiu a Catalunya s’ha reduït un 21%, i ha denunciat que el govern de CDC pretén “fer de l’escola pública un element subsidiari de les escoles privades i concertades”.

Per fer front a aquestes polítiques, ha subratllat, En Comú Podem proposa derogar la LOMCE, una llei “retrògrada i centralista que blinda els privilegis de les escoles elitistes”, i implementar una nova llei d’educació “que de debò respongui als interessos de la comunitat educativa”. A més planteja “garantir per llei que no es tanqui cap escola pública”, i fer de la immersió lingüística “un element de cohesió del nostre país”. “El 26-J tenim una oportunitat per evitar que es tanquin escoles públiques”, ha conclòs.

Maria Freixanet critica la manca de motius “ferms i convincents” per tancar l’escola pública Mar Nova de Premià

La número 2 al senat per Barcelona de la candidatura, Maria Freixanet, ha defensat el manteniment de l’Escola Mar Nova i ha assegurat que la Generalitat “està prenent una decisió precipitada”, motivada per “motius econòmics” que En Comú Podem no comparteix. “Ens presentem a les eleccions estatals amb un programa de defensa del que és públic perquè entenem que allò que crea una xarxa de benestar per a la gent treballadora”, ha dit Freixanet, que ha criticat la manca de motius “ferms i convincents” pel tancament de l’escola. “És una decisió precipitada per reduir despesa”, ha dit la candidata al Senat, que ha retret que les administracions no hagin buscat el consens de la comunitat educativa i de l’ajuntament de Premià.


En Comú Podem /  Xavier Domènech /