Redacción •  Catalunya •  20/10/2016

En Comú Podem demana la dimissió del president del Consell de Seguretat Nuclear

El grup parlamentari acusa Fernando Martí d’actuar en benefici de les centrals nuclears enlloc de controlar la seva activitat En Comú Podem ha demanat avui la dimissió del president del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Fernando Martí, al que acusa d’actuar en defensa de les grans empreses propietàries de les centrals nuclears enlloc de controlar la seva activitat, és a dir, d’eludir les responsabilitats del seu càrrec.

En Comú Podem demana la dimissió del president del Consell de Seguretat Nuclear

 «Creiem que vostè està més alineat amb el Govern i les centrals que amb la independència i la cultura de la seguretat nuclear», ha dit Josep Vendrell, portaveu d’energia del grup confederal d’Unidos Podemos – En Comú Podem – En Marea, durant la compareixença de Martí a la Comissió d’Indústria, Energia i Turisme. Cal recordar que abans del seu nomenament Martí era secretari d’estat d’Energia.

El grup parlamentari d’En Comú Podem considera que un dels principals problemes del Consell és la manca de transparència. Martí no compareixia al Congrés des del 2014 i l’organisme omet gran part de la informació de la seva activitat. A més, en els seus informes sovint hi apareix la paraula ‘confidencial’ o l’advertència dels propietaris de les centrals que la documentació aportada ‘en cap cas pot ser publicada’. «Més que de transparència hauríem de parlar d’omissió d’informació i d’ocultació», ha lamentat Vendrell. 34 anys després de la seva posada en funcionament, el CSN encara no disposa d’un pla de comunicació ni d’un codi ètic.

El fet que el comitè assessor del Consell estigui format majoritàriament per persones partidàries de l’energia nuclear i vinculades a empreses energètiques és un altre dels factors que resta efectivitat a l’organisme. I a això cal afegir la reducció dels controls realitzats a les centrals nuclears en els últims anys. En aquest sentit, l’Associació Professional de Tècnics en Seguretat Nuclear i Protecció Radiològica ha alertat «del greu deteriorament de la funció reguladora del CSN degut a l’actuació dels actuals gestors». Els inspectors, fins i tot, han arribat a rebre indicacions per a que no perdin el temps buscant incidències. Tot plegat ha comportat una reducció dels expedients sancionadors, però «no per una millora de la seguretat, sinó per la tendència a desestimar propostes de sanció», subratlla Vendrell.

En definitiva, remarca el diputat, «estem davant d’una creixent desregulació del sector nuclear com a conseqüència d’una política de supervisió que afavoreix les empreses». És per això que En Comú Podem insta el Govern a cessar el president del Consell de Seguretat Nuclear, Fernando Martí.


centrales nucleares /  CSN /