Redacción •  Catalunya •  19/06/2016

Xavier Domènech: “El 26-J les dones lliures faran fora el PP del poder”

En Comú Podem reafirma la seva aposta per la justícia de gènere en un acte a Badalona

Xavier Domènech: “El 26-J les dones lliures faran fora el PP del poder”
El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha afirmat avui en un acte a Badalona que “el 26-J les dones lliures faran fora el PP del poder”. “El PP ha governat contra tots nosaltres i especialment contra les dones”, ha assegurat Domènech, que ha denunciat que “durant aquests anys de polítiques injustes, la crisis ha tingut rostre de dona”. Quan es formi un govern del canvi, ha afirmat, “ja no parlarem de polítiques d’igualtat de gènere, sinó de justícia de gènere”. El candidat ha estat acompanyat a l’acte de vuit dones: l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; i les candidates Lucía Martín, Mar García, Lola Castro i Maria Freixanet, a més de la regidora de Barcelona Laura Pérez, la portaveu de l’Ajuntament de Madrid, Rita Maestre i la professora Maria Eugènia Palop. Sobre l’escenari s’hi han col·locat sabates vermelles en homenatge a les víctimes de la violència masclista.

“Les dones han patit de forma més dura l’atur i la pobresa, i no s’ha fet pràcticament res contra una de les grans xacres de la nostra societat: l’assassinat de les nostres germanes, mares i filles”, ha denunciat Domènech, que ha sostingut que si en qualsevol altre grup social hi hagués hagut 800 assassinats, “parlaríem d’un estat d’excepció”. “Mentre veiem polítics del PP amb cara consternada, retallaven de forma indecent el pressupost contra la violència de gènere i creaven un mercat laboral que precaritzaven les dones”, ha destacat, alhora que ha cridat a acabar amb l’escletxa salarial que fa que les dones cobri un 20% menys que els homes per la mateixa feina. Per tot això, el cap de llista d’En Comú Podem ha assegurat que “el canvi que protagonitzarem el 26-J quan fem fora el PP” també “tindrà rostre de dona”.
Ada Colau: “Les dones estem aquí per canviar les regles del joc, no per demanar permís”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat “l’orgull del feminisme” i ha assegurat que no han arribat a les institucions no perquè els “incloguin” ni per “demanar permís”, sinó “per canviar les regles del joc i subvertir un poder masclista”. “Hem vingut aquí a donar sentit a la paraula democràcia”, ha continuat Colau, ja que per l’alcaldessa “si la política no es fa amb les dones no li podem dir democràcia”.

Colau ha definit com un “gran un orgull i responsabilitat” ser la primera alcaldessa de l’Ajuntament de Barcelona. “Però no només pel fet de ser dona”, ha assenyalat”, “sinó també per ser d’origen popular, activista i que compta amb un govern obertament feminista”.
 

Lucía Martín: “No hi pot haver justícia social sense justícia de gènere”
“Quan es retalla en sanitat, en educació, en dependència o es perden llocs de feina en serveis, són sempre les dones les més afectades. I les que encara treballen són les dones les més precàries”, ha recordat la número 2, Lucía Martín. La candidata ha recordat que En Comú Podem impulsarà plans de xoc contra la precarietat femenina i reformes fiscals amb perspectiva de gènere, perquè la “bretxa salarial està al 24%”, la xifra més alta dels últims anys”, i sobretot perquè “no hi pot haver justícia social sense justícia de gènere”.
Mar Garcia: “El tracte que dóna la cultura a les dones és censura”

La número 6 per Barcelona, Mar Garcia, ha centrat el seu discurs en la “invisibilització” de les dones en el món de la cultura, tot i representar un “70% de l’alumnat en disciplines artístiques”. “El tracte que dóna la cultura a les dones és censura”, ha assegurat Garcia, il·lustrant-ho amb xifres com que només un 19% de les pel·lícules estrenades a Espanya estan dirigides per dones, només un 12% de les guionistes al món del cinema són dones, o que només el 22% dels llibre premiats estan signats per dones.
Lola Castro reclama derogar “el vergonyós decret de l’exclusió sanitària”
La número 15, Lola Castro, ha defensat la derogació del “decret vergonyós 16/2012 de l’exclusió sanitària”, així com de la llei 15/1997 que “va obrir la porta a la privatització sanitària”. Castro ha subratllat que “cal garantir el dret al propi cos, blindar el dret a el dret a la reproducció assistida i el dret de totes les dones la interrupció voluntària de l’embaràs, independentment de la seva orientació sexual”.
Maria Freixanet: “Negar el patriarcat és complicitat amb la violència masclista”
La candidata número 2 al Senat, Maria Freixanet, ha centrat la seva intervenció en la necessitat de desmuntar la societat patriarcal per combatre la violència masclista. “El masclisme, l’homofòbia i la transfòbia maten, i per combatre’ls cal destinar recursos a accions per la justícia de gènere en tots els àmbits, justament tot el contrari del que ha fet el PP”, ha dit Freixanet, que ha recordat que el govern de Rajoy ha retallat a la meitat aquestes partides, així com el pressupost destinat a la lluita contra la violència masclista.
Laura Pérez fa una crida a fer que la política “també sigui cosa de dones”

Per la seva banda, la regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI a l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, ha intervingut per posar de manifest la necessitat de que la política “també sigui cosa de dones”. “Les feministes hem entrat en política per donar la batalla institucional”, ha dit Pérez, que confia en Domènech per fer-ho realitat. “Les dones hem hagut de sortir al carrer per respirar davant del govern de Rajoy, que fa olor a tancat, a pols i a naftalina”, ha assegurat, alhora que s’ha mostrat convençuda que el 26-J no quedarà “ni un terreny” sense tenyir de lila ni al Congrés ni al Senat.

Catalunya /  En Comú Podem /