Redacció •  Catalunya •  21/06/2016

L’economista i sociòleg Manuel Castells avala el programa de govern d’En Comú Podem

L’economista i sociòleg Manuel Castells avala el programa de govern d’En Comú Podem i assenyala que és l’únic que pot resoldre la crisi econòmica, institucional i territorial. Xavier Domènech presenta un pla econòmic i d’ocupació per sortir de la crisi de manera més justa i sostenible

L’economista i sociòleg Manuel Castells avala el programa de govern d’En Comú Podem
El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha presentat avui acompanyat per Manuel Castells, les propostes de la seva candidatura per avançar cap a un canvi de model productiu basat en un nou model econòmic “per sortir de la crisi de manera més justa i econòmicament i ecològicament més sostenible”. Per això, Domènech ha situat un pla de transició energètica, un pla de reactivació de les energies renovables i un pla de nova ocupació que aportarien al conjunt de l’estat 400.000 nous llocs de feina i 176.000 a Catalunya que s’anirien posant de forma progressiva durant la legislatura.
 
Pel que fa al paquet de mesures d’un pla global de transició energètica, Domènech ha destacat que l’aposta per les energies renovables n’ha de ser la “punta de llança” per tal de millorar l’eficiència energètica i perquè hi hagi menys dependència de l’exterior. Per això, En Comú Podem proposa una inversió pública i privada de 15.000 milions d’€ (1,5% PIB estatal) que permetria crear més de 400.000 llocs de treball a tot l’estat: de treballadors de l’antic sector de la construcció cap a la rehabilitació d’habitatges i de treballadors formats en I+D per posada en marxa d’energies renovables.

Retirada del decret d’autoconsum, prohibició del fràcking i tancament gradual de les nuclears

Aquest pla de transició energètica, ha explicat Domènech, consta de dos subplans: un Pla d’Estalvi Energètic, que apostaria per la rehabilitació de 200.000 habitatges a l’any a cost 0 per a les famílies i que permetria un estalvi de fins a 700 euros per llar a l’any i un altre subpla d’Energies Renovables. Entre les mesures d’aquest subpla, el cap de llista d’En Comú Podem ha avançat que s’invertiria en investigació i desenvolupament d’energies solar, eòlica i geotèrmica, s’apostaria per retirar el decret d’autoconsum energètica per potenciar la generació d’energia per l’autoconsum –el contrari de les polítiques del PP-, prohibició del Fracking i per un tancament gradual de les centrals nuclears paulatinament tenint com a horitzó l’any 2020.

Pla d’ocupació: 175.000 llocs de feina a Catalunya

Finalment, la creació de llocs de treball segons el Pla d’En Comú Podem, per una banda, haurien d’ajudar a una transició energètica dels habitatges, locals i indústries i l’impuls de les energies renovables i per l’altra haurien de fer convergir Catalunya amb els països de la UE més avançats socialment en l’estat del Benestar. “Convergir en personal educatiu, sanitari, de cura a les persones i cultural amb la mitjana de la UE15 ens faria crear al menys 175.000 nous llocs de feina”, ha explicat Domènech, que ha puntualitzat que seria de forma progressiva durant tota la legislatura.

Manuel Castells: “En Comú Podem és l’únic partit que pot resoldre la crisi econòmica, social i territorial”

El sociòleg i economista Manuel Castells ha assenyalat per la seva banda que les properes eleccions “no són unes eleccions qualsevol”, i que s’està jugant la resolució del que ell ha anomenat “una transformació profunda de la societat” basada en 3 crisis que només En Comú Podem pot resoldre: econòmica, de representativitat institucional, i territorial. Pel sociòleg “ni el PP ni el PSOE donen resposta a cap de les 3 crisi, perquè estan fora del que realment està esdevenint al país”, i que Ciutadans és el partit “més retrògrad” en la qüestió nacional perquè aquesta duresa “forma part del seu ADN”.

És per això que per Castells l’únic partit que pot superar aquestes tres crisis és En Comú Podem. “Té una política clara de renovació institucional, una resposta social i econòmica per superar la crisi i una política que coincideix amb la majoria de població catalana: el dret a decidir”, ha indicat Castells.


Catalunya /  elecciones generales /  En Comú Podem /