Redacció •  Catalunya •  17/08/2016

Esquerra considera ‘una vergonya’ que després de 50 dies el Congrés no hagi fet res

Dilluns vinent farà 50 dies de les eleccions del 26 de juny i el divendres següent, dia 19, un mes des de la sessió de constitució del Congrés i del Senat. Des de llavors, i encara pendents de si hi ha debat d’investidura i en quina data, no hi hagut cap mena d’activitat parlamentària més enllà de les reunions dels membres de la mesa i de la junta de portaveus.

Esquerra considera ‘una vergonya’ que després de 50 dies el Congrés no hagi fet res
Una situació que des d’Esquerra Republicana es considera ‘una vergonya’, en veu del diputat Joan Capdevila, que reclama a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ‘que exerceixi les seves funcions, faci visible la separació de poders, activi el legislatiu i deixi de supeditar-lo a la conveniència de l’executiu, per molt en funcions que estigui’.

Capdevila recorda que darrere els dos cicles electorals des del 20 de desembre passat ‘ja portem vuit mesos sense capacitat de control parlamentari a les accions del govern’ tot i que, almenys en l’anterior legislatura, la dels quatre mesos, es van arribar a constituir la major part de les comissions parlamentàries i s’hi van debatre i aprovar propostes fins que la nova convocatòria electoral ho va obligar a interrompre.

En aquella ocasió havien passat 15 dies des que Patxi López va ser escollit president del Congrés de Diputats fins a la constitució de la major part de comissions, la primera setmana de febrer, sense que tampoc hi hagués hagut investidura. ‘Ara portem un mes des que Ana Pastor és presidenta i no s’ha fet absolutament res’, denuncia Capdevila, que també considera simptomàtic que la capacitat del govern en funcions per aprofitar aquest període d’interinitat per fer i desfer al seu gust ‘no amoïni el més mínim a qui tot apunta que li acabarà donant suport ben aviat’.

Un exemple paradigmàtic d’aquesta situació és l’ens públic RTVE, subjecte a una comissió mixta de control Congrés-Senat -de la qual Capdevila ha de ser el representant d’Esquerra- i que en aquest cas ja no es va arribar a constituir ni en l’anterior legislatura. Aquests últims dies han aflorat denúncies públiques dels sindicats UGT i CCOO en el sentit que el PP vol incrementar el control sobre la televisió pública espanyola amb moviments interns de presentadors afins i noves contractacions d’aquest mateix perfil.

‘No és que Esquerra tingui gran capacitat d’influència sobre RTVE, perquè està comprovat que respecte al procés català el seu ventall de col·laboradors va des dels que hi estan en contra als que hi estan radicalment en contra’, ironitza Capdevila.

ERC, però, fa costat a la denúncia sindical i ho veu com un ‘exemple flagrant de la falta de qualitat democràtica del govern del Partit Popular’. Que de 1.500 professionals de la casa ‘calgui anar a buscar presentadors que vénen de Telemadrid i 13TV ho diu tot’, assenyala Capdevila. ‘Com a mínim podrien tenir la decència de no aprofitar-se d’aquest moment d’interinitat parlamentària per fer-ho’, conclou.


Congrés /  ERC /