Redacció •  Catalunya • 12/04/2019

En Comú Podem anuncia un impost sobre el patrimoni del 3% a les fortunes de més d’un milió d’euros per finançar un New Green Deal

El candidat, Jaume Asens, destaca la necessitat d’una transició ecològica justa per fer front a “un repte que el bipartidisme no s’ha atrevit a afrontar”.

En Comú Podem anuncia un impost sobre el patrimoni del 3% a les fortunes de més d’un milió d’euros per finançar un New Green Deal

El candidat d’En Comú Podem a les eleccions generals del proper 28A, Jaume Asens, ha anunciat aquest matí en roda de premsa una de les propostes estrella de la candidatura: un nou impost sobre el patrimoni del 3% a les fortunes de més d’un milió d’euros per finançar un New Green Deal. “Hem d’iniciar una transició ecològica justa, una transició que no només ens ha de permetre afrontar el repte del canvi climàtic que cap govern del bipartidisme anterior s’ha atrevit a afrontar i que les noves generacions estan reclamant al carrer de manera massiva, sinó que ens ha de permetre ser pioners en energies renovables en un país on tenim totes les condicions per poder-ho ser”, ha detallat Asens.

“La transició energètica justa és un deure que tenim amb les noves generacions a les que se’ls està robant el futur, una oportunitat per crear milers de nous llocs de treball, per ser punta de llança a Europa en un sector de futur, per acabar amb la pobresa energètica i per garantir una recuperació que abandoni el model de totxo i platja”, ha afegit el candidat. “Durant el nou 15M verd d’aquest any, les noves generacions van posar en evidència la gran contradicció del nostre moment: s’està rescatant als bancs i no a la gent”, ha lamentat. “Si el planeta fos un banc, ja l’haurien rescatat”, ha sentenciat.

Asens ha assenyalat que aquesta contradicció és una conseqüència del gran poder dels bancs i les grans elèctriques. “Per què el PSOE no s’ha atrevit a aprobar la llei que tenia pactada amb nosaltres de Canvi Climàtic i Transició Ecològica?”, ha preguntat. “Doncs perquè no s’atreveix a enfrontar-se a les elèctriques que després els col·loquen en consells d’administració”, ha denunciat. En aquest sentit, ha afirmat que En Comú Podem és l’única força que es presenta a les eleccions “amb les mans lliures”. “I per això no només crearem un nova empresa elèctrica, sinó que farem que siguin els rics els que paguin el New Green Deal”, ha anunciat.

Per la seva part, Ska Keller, presidenta dels Verds al Parlament Europeu, ha definit el Green New Deal com una “manera de desenvolupar l’economia, organitzant el sistema cap a una economia amigable amb el clima, reorganitzant la mobilitat i posant el focus en una economia social que, per exemple, valori les professions vinculades a les cures”. Keller ha afirmat que si no es comença a posar en marxa ja una transició ecològica des del punt de vista econòmic, es poden a arribar a perdre 190.000 milions de dòlars. “En canvi, per engegar el New Greal Deal, que és bo per l’economia, per la gent i pel planeta, calen molts menys diners que els que s’han invertit en la crisi bancària”, ha afegit.

Finalment, el candidat d’En Comú Podem a les eleccions europees, Ernest Urtasun, ha detallat que aquest impost verd a les grans fortunes seria “una figura impositiva que gravaria els patrimonis superior a un milió d’euros i que podria recaptar fins a 10.000 milions d’euros a l’any”. Urtasun ha explicat que el que es recaptés d’aquest impost s’invertiria exclusivament en la transició energètica. “Especialment, a la part energètica”, ha puntualitzat, “perquè Espanya té un sistema energètic oligopolístic que depèn gairebé exclusivament del fòssil”.

Urtasun també ha advertit de les importants conseqüències negatives dels tractats internacionals com el TTIP o el ZETA: “No es pot donar suport a aquests tractats i lluitar contra el canvi climàtic, com ha fet el PSOE”, ha denunciat.


En Comú Podem /  Jaume Asens /  New Green Deal /  Redacció /